České firmy žiadajú vládu, aby pomohla zrušiť sankcie proti Rusku

České priemyselné firmy prichádzajú v dôsledku protiruských sankcií Európskej únie na tržbách o miliardy korún. Pritom asi tretina označila ruský trh za nenahraditeľný. Dve tretiny firiem si myslia, že česká vláda by sa mala zasadiť o obmedzenie či úplné zrušenie sankcií. Vyplýva to z ankety českého Zväzu priemyslu a dopravy ČR, podľa ktorej za zrušenie sankcií nie sú len priemyselné podniky, ale aj poľnohospodári. Informoval o tom server novinky.cz.
„Sankcie poškodzujú obchodné vzťahy s Ruskom a väčšine priemyselných firiem vadia,“ povedal prezident zväzu Jaroslav Hanák. Zástupcovia viac než stovky firiem prevažne s väzbou na ruský trh v ankete odhadujú straty spôsobené sankciami na celkovo 23 miliárd Kč (851,03 milióna eur). Na jednej strane ide o stratu konkrétnych zákaziek, na druhej o stratu dôvery či kontaktov s ruskými partnermi.
„Proti zrušeniu sankcií sa vyslovilo len 13 % respondentov, navyše, takmer polovica z nich nemala v teritóriu žiadne aktivity, takže zavedenie sankcií im neprinieslo žiadne straty,“ povedal hovorca zväzu Jiří Janda.
Firmy sa výpadok zákaziek snažia vyvážiť zvýšením odbytu v Česku a v susedných krajinách EÚ, ale aj napríklad v Kazachstane, Iráne, Indii, v USA alebo Číne. To sa ale podarilo necelej polovici z nich.
Tretina firiem z tých, ktoré zaznamenali pre sankcie finančné straty, uviedla, že ruský trh je pre ne nenahraditeľný a na tento trh dodávajú špecifický tovar. Sankcie majú nepriamy vplyv aj na firmy, ktorých sa zákaz vývozu netýka. Okrem nízkych cien ropy totiž sankcie oslabujú ruskú ekonomiku a dopyt. Výraznému prepadu odbytu na ruskom trhu sa nevyhol ani český výrobca Škoda Auto.
Na ukončenie sankcií proti Rusku vyzval aj prezident Agrárnej komory ČR Miroslav Toman. „Poľnohospodári nepredávajú zbrane, ale potraviny,“ povedal.
Pre ministra poľnohospodárstva Mariana Jurečku sú ale rozhodujúce ruské kroky voči Ukrajine a ako povedal, nie je možné vymeniť ľudské práva za vývoz poľnohospodárskych komodít. Česko podľa neho musí postupovať v súlade s Európskou úniou. Riešením sú, ako dodal, čiastočné kompenzácie a presunutie exportu do iných krajín.

Súvisiace články

Aktuálne správy