Tata Steel predáva závod v Scunthorpe spoločnosti Greybull Capital

Indická oceliarska spoločnosť Tata Steel oznámila, že predáva britskej investičnej skupine Greybull Capital svoju divíziu Long Products Europe, ktorá vyrába produkty pre železnice a stavebný sektor. Súčasťou kontraktu je aj závod v meste Scunthorpe. Tento krok by mal zachrániť v Británii viac než 4000 pracovných miest. Informovali o tom agentúra AP a server BBC.
Britská vláda sa usiluje pomôcť oceliarskemu priemyslu, ktorý podobne ako tento sektor v iných krajinách dopláca na lacný čínsky dovoz. Predaj závodu v Scunthorpe je ale samostatná záležitosť a netýka sa nedávno oznámených vládnych krokov na záchranu oceliarskeho priemyslu, ktorého súčasťou je napríklad pomoc pre najväčšie oceliarne v Port Talbot vo Walese. Závod v Scunthorpe bol na predaj určený už v roku 2014 a o predaji v prospech Greybull Capital sa rokovalo ostatných deväť mesiacov.
Spoločnosť Greybull Capital už oznámila, že v rámci kontraktu pripravuje investičný balík v hodnote okolo 400 miliónov libier (499,63 milióna eur). Celý kontrakt by sa mal dokončiť zhruba do ôsmich týždňov, pričom po dokončení sa divízia premenuje na British Steel. Okrem aktív v meste Scunthorpe získa Greybull Capital aj aktíva v ďalšom britskom meste Teesside a vo francúzskom Hayange.
Investičná spoločnosť podporuje ozdravný plán, ktorého cieľom je návrat stratového biznisu do zisku do jedného, maximálne do dvoch rokov. Ten si ale vyžiada úspory, pričom časťou by mali prispieť aj zamestnanci. Tí už boli požiadaní, aby súhlasili so znížením platov.

Súvisiace články

Aktuálne správy