Rakúske banky počítajú v tomto roku s vysokým rastom ekonomiky v regióne KSVE

Rakúske banky RBI a Bank Austria naďalej počítajú v tomto roku s vysokým rastom ekonomík v krajinách strednej a východnej Európy (KSVE). Tempo rastu v regióne by malo v priemere dosiahnuť 3 %. Informovala o tom agentúra APA.
Podľa ekonómov RBI a Bank Austria bude rast ekonomík KSVE v roku 2016 o niečo vyššia než 3 %. Motorom bude priaznivý vývoj na trhoch práce rovnako ako nárast kúpnej sily. Zlepšiť by sa mala aj situácia v Rusku a na Ukrajine, ktoré sa nachádzajú v hlbokej kríze. Obe ekonomiky by sa mali dostať z recesie, aj keď ich oživovanie bude len pomalé.
Mimoriadne pozitívny vývoj očakávajú experti v krajinách regiónu, ktoré sú členmi Európskej únie, teda v Rumunsku, Poľsku, na Slovensku a v Bulharsku, kde by rast mal výrazne prekonať 3-% hranicu alebo dokonca až 4-%. Chorvátsko a Srbsko sa po dlhom čase dostali z recesie.
„Štáty EÚ z regiónu KSVE by mohli vďaka solídnej zahranično-obchodnej pozícii najviac profitovať z celosvetovo nízkych úrokových sadzieb a dostatočnej likvidity,“ uviedol hlavný ekonóm UniCredit pre región KSVE.
Hlavný analytik RBI Peter Brezinschek varoval, že odchod Británie z EÚ, takzvaný brexit, by bol nevýhodný pre obe strany. Znížil by sa globálny politický vplyv únie a posilnili by sa kritické hlasy voči Bruselu v ostatných členských štátoch, čo by mohlo mať za následok ďalšie referendá alebo dokonca vystúpenie ďalších štátov. Na ekonomickej úrovni by brexit spôsobil finančnú dieru a mal negatívny vplyv na meny, úroky a akciové trhy v Európe.

Súvisiace články

Aktuálne správy