Produkcia nemeckého priemyslu vo februári klesla

Produkcia nemeckého priemyslu vo februári klesla, ale menej, ako ekonómovia očakávali. Dôvodom je spomaľovanie globálneho obchodu, ktoré prinútilo továrne v Nemecku, aby znížili výrobu aj napriek solídnemu domácemu dopytu po svojich produktoch. Informovali o tom agentúry Bloomberg a RTTNews.
Podľa najnovších údajov ministerstva hospodárstva sa produkcia nemeckého priemyslu po očistení od sezónnych vplyvov vo februári znížila o 0,5 % v porovnaní s januárom, keď po revízii vzrástla o 2,3 %. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, pritom očakávali, že objem výroby v Nemecku vo februári klesne medzimesačne o 1,8 %.
Februárové údaje z priemyslu odrážajú pokles výroby energií, medzimesačne o 1,8 %, a tiež kapitálových produktov a spotrebiteľského tovaru, zhodne o 1 %. Ale výkon stavebníctva vzrástol o 1,3 % a výroba polotovarov sa zvýšila o 0,1 %.
V medziročnom porovnaní sa výkon nemeckého priemyslu vo februári zvýšil o 1,3 %.
Ministerstvo vo svojom vyhlásení na záver skonštatovalo, že priemysel má za sebou relatívne dobrý štart do tohto roka, aj keď sa napríklad pod výkon stavebníctva podpísala najmä mierna zima.

Súvisiace články

Aktuálne správy