Radnica v Handlovej chce investovať do rekonštrukcie Potočnej ulice

Na 300.000 eur odhadla samospráva Handlovej investíciu do rekonštrukcie komunikácie Potočná v širšom centre mesta. Zámer realizácie investičnej akcie odobrili aj handlovskí mestskí poslanci na svojom dnešnom rokovaní, a to prostredníctvom druhej úpravy rozpočtu mesta na tento rok.
„Mesto pristupuje k totálnej rekonštrukcii ulice Potočnej v plnom rozsahu s tým, že odhadované náklady na rekonštrukciu sú vo výške 300.000 eur,“ uviedol pre TASR prednosta Mestského úradu (MsÚ) Jozef Tonhauser. Komunikácia je podľa jeho ďalších slov v „hroznom“ stave s tým, že jednotliví obyvatelia, ktorí tam bývajú a tí, ktorí aj cez ulicu chodia do jednotlivých tam sídliacich organizácií, roky upozorňovali radnicu na jej zlý stav. „My sme, žiaľ, museli chvíľu ponechať, aby sadli násypy po inštalácii kanalizácie, ktorá tam vtedy nebola a potom nám do toho prišla rekonštrukcia námestia. Tak sme povedali, keď zrekonštruujeme námestie, aby sme sa naň výškovo pripojili, pristúpime k rekonštrukcii Potočnej,“ ozrejmil.
Investícia do rekonštrukcie ulice je začlenená do druhej úpravy rozpočtu mesta na tento rok. Ako vysvetlil vedúci Ekonomického oddelenia MsÚ v Handlovej Peter Mendel, vyčlenenie sumy 300.000 eur na tento účel je najväčšou zmenou v úprave rozpočtu, ale po verejnom obstarávaní môže byť oveľa nižšia. „Tých 300.000 eur pôjde na úkor zvýšenej podielovej dane a čiastočne určite aj z našich prostriedkov, pretože aktuálne prebieha proces výberu daní a za tie prvé týždne, v ktorých sa realizuje, sú prostriedky celkom sľubne naakumulované, takže dá sa to vykryť aj z týchto prostriedkov,“ skonštatoval.
Dodávateľa prác na Potočnej ulici vyberá mesto prostredníctvom verejnej súťaže. Predmetom zákazky je vytvorenie jednotného povrchu ulice s novými konštrukčnými vrstvami komunikácie, plné sfunkčnenie jej existujúceho odvodnenia a realizácia nového bezpečnostného zábradlia. Náklady na investíciu odhadla radnica na 306.000 eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH), záujemcovia o realizáciu projektu mohli svoje ponuky predkladať do 24. marca. Do súťaže sa podľa Mendelu prihlásilo osem uchádzačov a radnica predpokladá, že výsledok by mal byť známy druhý aprílový týždeň. Samotná rekonštrukcia komunikácie by mala byť zrealizovaná do konca tohto roka.
Po svojej druhej úprave, ktorá počíta aj s ďalšími zmenami v podobe navýšenia, zníženia či presunu finančných prostriedkov, je tohtoročný rozpočet mesta celkovo vyrovnaný. Na strane príjmov a výdavkov je vo výške 9.799.024 eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy