Britský HDP v štvrtom kvartáli vzrástol o 0,6 %

Za celý minulý rok sa hrubý domáci produkt Veľkej Británie zväčšil o 2,3 %.

Britská ekonomika v záverečnom kvartáli vlaňajška v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom posilnila o 0,6 %. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad Veľkej Británie ONS. Úrad tak smerom nahor revidoval svoj predošlý odhad, ktorý naznačoval, že hospodárstvo krajiny počas októbra až decembra medzikvartálne vzrástlo iba o 0,5 %. V porovnaní so záverečným kvartálom predošlého roka bol britský hrubý domáci produkt (HDP) za október až december 2015 väčší o 2,1 %. Podľa predošlého odhadu bol medziročný rast HDP v štvrtom kvartáli na úrovni 1,9 %.

Za celý rok 2015 sa hospodárstvo Veľkej Británie zväčšilo o 2,3 %. Predchádzajúci odhad naznačoval, že britská ekonomika za celý minulý rok posilnila o 2,2 %. Štatistický úrad ďalej uviedol, že hlavným motorom rastu britského HDP zostáva dopyt spotrebiteľov a výdavky domácností sa v záverečnom štvrťroku minulého roka zväčšili o 0,6 %, čiže posilňovali rovnakým tempom ako v treťom kvartáli.

Deficit bežného účtu platobnej bilancie Veľkej Británie však v závere minulého roka vzrástol na rekordnú hodnotu. V štvrtom kvartáli deficit stúpol na 7 % HDP z úrovne 4,3 % HDP, na ktorej bol v treťom štvrťroku. Za celý rok 2015 bol deficit bežného účtu platobnej bilancie Británie na úrovni 5,2 % HDP, čo je najviac od roku 1948, odkedy sú na ONS k dispozícii údaje.

Súvisiace články

Aktuálne správy