5 zaujímavých faktov, ktoré ste o dolárových miliardároch zrejme nevedeli

, MarketWatch Foto: thinkstock

Súhrnná hodnota majetku dolárových miliardárov dosahuje podľa tohtoročného rebríčka časopisu Forbes 6,5 bilióna dolárov. Najbohatším mužom planéty je zakladateľ softvérového obra Microsoft Bill Gates, na druhom mieste je zakladateľ odevnej spoločnosti Inditex Amancio Ortega a tretia priečka patrí investorovi Warrenovi Buffettovi. Toľko známe fakty. Čo sa ale skrýva za nimi?

Sila hviezd
Dobre sa narodiť v prípade budúcich miliardárov nemusí znamenať len mať budúcnosť zaistenú vďaka bohatým rodičom. Podľa analýzy serveru GoCompare.com bolo medzi miliardármi v rokoch 1996 až 2015 najviac mužov a žien v znamení vodnára (12,5 %), najmenej naopak v znamení raka (5,9 %). Ako ale analýza upozorňuje, rozdiely v počtoch miliardárov podľa znamenia zverokruhu sú relatívne malé a v priebehu sledovaného obdobia sa poradie znamení v jednotlivých rokoch výrazne menilo.

Bez patričného vzdelania
Traduje sa, že väčšina superboháčov nedokončili svoje štúdie na vysokej škole. Krátko na to, keď ešte ako "obyčajní smrteľníci" začali študovať, zistili, že vysokoškolské vzdelanie im v podnikaní nijako nepomôže. Pravda je ale trochu iná. V skutočnosti sa vysokoškolským diplomom nemôže pochváliť len 14 % miliardárov, kým v celej americkej populácii vysokoškolské vzdelanie nemá 62 % ľudí. Najviac dnešných miliardárov z výšky odišlo s bakalárskym titulom (52 %), magisterský diplom má doma 27 % superboháčov.

Dve deti a dosť
Väčšina ľudí považuje za štandardnú domácnosť, v ktorej žijú rodičia s jedným až dvoma deťmi. Miliardári sa v tomto ohľade vymykajú, takmer dve tretiny z nich majú najmenej tri deti a len zhruba päť percent ich je bezdetných.

Menej ako štyri krížiky
Priemerný vek dolárových miliardárov je takmer 67 rokov. Tento rok je ale v rebríčku Forbesu hneď 66 superbohatých mužov a žien do 40 rokov, čo je v tejto vekovej kategórii najviac v histórii. Dve najmladšie miliardárky, nórske sestry Alexandra a Katharine Andresenové majú dokonca menej ako 21 rokov, čo znamená, že si v USA nesmú zájsť ani na pohár vína. Sestry Andresenové sa na zoznam najbohatších ľudí sveta dostali po tom, čo na každú z nich ich otec nedávno previedol 42 % podiel v rodinnej investičnej firme Ferd. V Nórsku našťastie mladé miliardárky problém ako v zámorí riešiť nemusia, na severe Európy si už do baru zájsť pokojne môžu.

Miliardár z Biblie
V zozname najbohatších ľudí sveta nechýbajú ani biblické postavy, lepšie povedané ich menovci. Na 527. mieste by ste napríklad našli Rusa, ktorý sa volá God Nisanov. Muž, ktorého majetok časopis Forbes odhaduje na 3,5 miliardy dolárov, zbohatol ako developer hotelov a obchodných centier.

Súvisiace články

Aktuálne správy