Americká ekonomika v 4.kvartáli spomalila menej, ako sa čakalo

Rast americkej ekonomiky sa v poslednom kvartáli minulého roka spomalil, ale menej, ako naznačovali predbežné výsledky. Vyplýva to z druhej revízie údajov. Informovali o tom agentúra Reuters a RTTNews s odvolaním sa na najnovšie štatistiky amerického ministerstva obchodu.
Podľa týchto štatistík sa hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov za tri mesiace do konca decembra 2015 zvýšil medziročne o 1,4 % namiesto o 1 % pri prvej revízii, či dokonca 0,7 % pri rýchlom odhade.
To je ale stále slabší výsledok ako v 3. štvrťroku 2015, keď americká ekonomika vzrástla o 2 %. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters však očakávali, že druhá revízia potvrdí predchádzajúci údaj, teda rast HDP o 1 % v poslednom kvartáli 2015.
Dôvodom lepších, ako odhadovaných výsledkov bol výraznejší nárast spotrebiteľských výdavkov, ktoré v 4. kvartáli stúpli o 2,4 %, a nie o 2 %, a to najmä vďaka vyšším výdavkom domácností na služby.
Solídny rast výdavkov domácností signalizuje, že americká ekonomika je pomerne silná a nehrozí jej recesia, keďže spotrebitelia sa svojimi výdavkami podieľajú zhruba 70 % na výkone americkej ekonomiky.
Za celý minulý rok americká ekonomika vzrástla o 2,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy