Fitch zlepšil výhľad ratingu spoločnosti MOL

Zmena výhľadu odzrkadľuje názor agentúry, že MOL by mal byť schopný udržať si konzervatívny finančný profil napriek nižším cenám ropy v roku 2016.

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch zlepšila výhľad maďarskej ropnej a plynárenskej spoločnosti MOL na stabilný z negatívneho a potvrdila jej dlhodobý emisný rating (IDR) na úrovni BBB-. „Zmena výhľadu odzrkadľuje náš názor, že MOL by mal byť schopný udržať si konzervatívny finančný profil napriek nižším cenám ropy v roku 2016 a klesajúcim rafinérskym maržiam,“ uviedla agentúra. Zisk firmy pred úrokmi, zdanením a odpismi (EBITDA) z rafinérskej činnosti v roku 2015 sa takmer zdvojnásobil na 1,65 mld. USD. To úplne vykompenzovalo slabší zisk MOL-u z ťažobnej činnosti a celkový zisk EBIDTA medziročne stúpol o 13 %.

Fitch ďalej uviedol, že spoločnosť MOL prejavuje iba obmedzenú závislosť od maďarskej ekonomiky, keďže dva hlavné motory jej zisku – a to ceny ropy a rafinérske marže – sú viac ovplyvňované globálnymi faktormi. „To nám umožňuje prideliť MOL-u vyšší rating ako je rating maďarskej vlády (BB+/pozitívny výhľad),“ konštatoval Fitch.

Skupina MOL pôsobí vo viac ako 40 krajinách a zamestnáva viac ako 27 tisíc ľudí po celom svete. Skupina prevádzkuje štyri rafinérie a dva petrochemické závody v Maďarsku, na Slovensku a v Chorvátsku. Vlastní sieť viac než 1 750 čerpacích staníc v 12 krajinách strednej a juhovýchodnej Európy. Členom MOL je aj slovenská rafinérsko-petrochemická skupina Slovnaft.

(1 EUR = 1,1154 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy