Odchod Británie z EÚ môže vyhnať účty za plyn a elektrinu nahor

Odchod Británie z Európskej únie (EÚ) po júnovom referende môže vyhnať účty za plyn a elektrinu v krajine až o 500 miliónov libier (633,03 milióna eur) ročne. Varovala dnes voličov ministerka energetiky Amber Ruddová, podľa ktorej tzv. brexit ohrozí energetickú bezpečnosť Británie. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
„Keď opustíme vnútorný európsky trh, dostaneme veľký elektrický šok, pretože britské účty za elektrinu pravdepodobne vyletia raketovo nahor,“ cituje Bloomberg z e-mailu, ktorý ministerka rozposlala v rámci ministerstva.
Ďalej konštatuje, že vnútorný európsky trh pomáha Británii zaistiť si energetickú bezpečnosť, ktorá je zase základom ekonomickej bezpečnosti.
Ruddovej vyhlásenia tak nadväzujú na argumenty premiéra Davida Camerona, podľa ktorého je Británia v únii „silnejšia, bezpečnejšia a odolnejšia“.
Britskí voliči budú 23. júna v referende hlasovať za zotrvanie alebo odchod Spojeného kráľovstva z únie. Verejnosť je pritom rozdelená na dva takmer rovnako veľké tábory. Cameron a veľká časť jeho ministrov sa snažia upozorňovať voličov na riziká spojené s brexitom.
V tejto súvislosti Ruddová zdôraznila, že ako člen EÚ má Británia lepšiu pozíciu pri rokovaniach o diverzifikácii zdrojov energií a pri zabezpečení ich nižších cien. Poukázala pritom na postup ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý využíva dodávky plynu ako nástroj svojej zahraničnej politiky. Spolupráca v rámci európskeho bloku, ktorý má 500 miliónov obyvateľov, umožňuje Británii dosiahnuť lepšie ceny za plyn a spoločne dokážu štáty únie aj lepšie reagovať na prípadné krízy. A môžu tiež využiť silu a veľkosť jednotného trhu na zabezpečenie dodávok plynu aj z iných regiónov.

Súvisiace články

Aktuálne správy