Európske banky vo veľkom prepúšťajú, zbavujú sa investičných bankárov a chcú sa vrátiť k tradičnému biznisu

, ČTK;E15 Foto: TASR/AP

Zdá sa, že starý kontinent definitívne zabuchol dvere za zlatou érou investičného bankovníctva. Len počas tohtoročného marca si našli v najväčších európskych finančných domoch na stoloch výpoveď viac ako tri tisíc investičných bankárov. Dôvodom úpadku kedysi prestížnej profesie je prísnejšia legislatíva aj podstatne užšia škála investičných príležitostí.

Banky dnes doťahujú trendy spustené už pred niekoľkými rokmi, keď sa v súvislosti s finančnou pustili do veľkého upratovania. "Silné utiahnutie regulačných pravidiel vedie v posledných rokoch k obmedzovaniu investičných aktivít a návratu bánk k tradičnému biznisu. Poskytovanie investičných služieb vo forme podobnej počas poslednej dekády je pre banky už nerentabilné," cituje Petra Sklenářa, analytika J&T Banky, portál E15. Pod epitaf investičnému bankovníctvu sa podľa neho podpísali nepriaznivé trhové podmienky, zápornými úrokmi počínajúc a lacnými komoditami končiac.

Druhá najväčšia švajčiarska banka Credit Suisse oznámila prepustenie dvoch tisícok investičných bankárov, plány z minulého mesiaca hovoria o celkovom počte 6000 zamestnancov, z čoho už zrušila 2800 miest, uviedla agentúra AP. Vrátane nových úspor banka v rámci svojho reštrukturalizačného plánu a oživenia ziskovosti plánuje do roku 2018 znížiť náklady o najmenej 4,3 miliardy CHF. Tento rok majú úspory dosiahnuť 1,7 miliardy CHF. Credit Suisse vlani prerobila 2,94 miliardy frankov. Vykázala tak prvý celoročnú stratu od roku 2008. Stratu očakáva aj v prvom štvrťroku kvôli mimoriadnym nákladom na pokrytie nákladov na reorganizáciu.

O nič lepšie na tom nie sú ani iné banky, asi päť stoviek profesijných kolegov opustí po marcovej čistke britskú Royal Bank of Scotland. Prepustením tristo investičných expertov si pred pár týždňami uľahčila nákladovú situáciu aj najväčší švajčiarska banka UBS. Práve investiční bankári tvoria aj významnú časť z januárovej tisícky prepustených zamestnancov britskej banky Barclays.

"Vysoké náklady v kombinácii s historicky najnižšou aktivitou klientov viedli k podstatnej redukcii pozícií v oblastiach, ktoré nie sú v súlade s našou novou stratégiou," uviedol na adresu masívneho prepúšťania v Credit Suisse šéf banky Tidjane Thiam pre agentúru Reuters. Podľa neho patrí tento rok zatiaľ k jednému z najťažších období pre investičné biznis bánk za posledné roky. Za posledný rok preriedili zamestnanecké rady v európskych bankách zhruba o desatinu.

Súvisiace články

Aktuálne správy