Hermés dosiahol minulý rok väčší nárast zisk, ako očakávali analytici

Francúzsky výrobca luxusného tovaru Hermés dosiahol minulý rok väčší nárast zisk, ako očakávali analytici po novembrových teroristických útokoch v Paríži, ktoré zasiahli cestovný ruch, a tým pádom aj módny priemysel. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.
Prevádzkový zisk výrobcu legendárnych kabeliek Kelly a Birkin alebo hodvábnych šatiek za rok 2015 vzrástol o 19 % na 1,54 miliardy eur, oznámilo dnes vedenie firmy so sídlom v Paríži.
Analytici pritom módnemu domu predpovedali prevádzkový zisk v priemere 1,52 miliardy eur.
Prevádzková marža spoločnosti sa vlani zvýšila na 31,8 % z 31,5 % v roku 2014.
Čistý zisk Hermés v roku 2015 stúpol o 13 % na 973 miliónov eur.
Úbytok turistov po novembrových teroristických útokoch v Paríži pocítili aj módne domy vo francúzskej metropole. Tržby Hermés pri konštantných menových kurzoch za minulý rok vzrástli o 8,1 %, čo je menej ako ich zvýšenie o 11,1 % v predchádzajúcom roku 2014. Napriek novembrovým udalostiam celoročné tržby francúzskych obchodov Hermés stúpli o 6 %, ale ich rast v 4. kvartáli vlani bol najslabší za šesť rokov.
Hermés oznámil, že zvýši dividendy za minulý rok o 14 % na 3,35 eura na jeden podiel. Upozornil zároveň, že tento rok bude pre spoločnosť veľmi komplikovaný. Dôvodom je jednak spomaľovanie čínskej a ďalších rozvíjajúcich sa ekonomík, a tiež hrozba teroristických útokov a jej vplyv na cestovný ruch.

Súvisiace články

Aktuálne správy