Ako reagovali európske akcie na teroristické útoky v Bruseli

, businessinsider Foto: TASR/AP

Európske trhy si v stredu ráno pripísali malé zisky, ale kontinent aj naďalej reagoval na teroristické útoky v Bruseli, pri ktorých zahynulo viac než 30 ľudí.

Akcie sa na európskom trhu prepadli krátko na to, ako sa objavili v utorok správy o útokoch. V prvotnej panickej reakcii výrazne klesali akciové trhy a naopak rástli ceny bezpečne vnímaných štátnych dlhopisov. Neskôr, keď sa „usadil prach“ a väčšina z tejto panickej reakcie bola vymazaná a nastal „biznis ako zvyčajne“, keď na trhy vplývali klasické faktory. Všetky hlavné indexy sú už v pozitívnom teritóriu.

    Nemecký DAX – posilnil o  0,76 %

    Britský FTSE 100 – posilnil o 0,18 %

    Francúzsky CAC 40 – posilnil o 0,56 %

    Španielsky IBEX 35 – poklesol o 0,54 %

    Taliansky FTSE MIB – posilnil o 0,58 %

    Belgický BEL 20 – posilnil o 0,75 %

    Euro Stoxx 50 širší index – posilnil o 0,74 %

Podiely v európskych leteckých spoločnostiach a hotelových reťazcoch v utorok poklesli ale už sa odrazili a dnes sú do značnej miery v pozitívnom teritóriu, aj keď je to len tak tak. Akcie Air France KLM, majiteľa francúzskych a holandských národných leteckých spoločností sa aktuálne obchodujú takto.

Akcie Accor, francúzskej hotelovej firmy, ktorá  prevádzkuje okrem iného aj Ibis, Novotel, a Sofitel, stratila v utorok až 4 % svojej trhovej hodnoty, ale rovnako ako akcie leteckých spoločností, už sa posúva smerom hore.

Súvisiace články

Aktuálne správy