Medziročná miera inflácie v Británii vo februári stagnovala

Medziročná miera inflácie v Británii vo februári stagnovala, čo prekvapilo ekonómov, ktorí očakávali, že aspoň mierne zrýchli. Informovali o tom agentúry Bloomberg a RTTNews.
Presnejšie, miera inflácie zostala vo februári na januárovej úrovni 0,3 %, zatiaľ čo analytici odhadovali, že sa zvýši na 0,4 %. Tempo rastu spotrebiteľských cien v Spojenom kráľovstve sa tak už viac ako dva roky pohybuje hlboko pod cieľovou hranicou centrálnej banky (Bank of England, BoE), ktorou je inflácia na úrovni 2 %. Hlavným dôvodom sú nízke ceny ropy.
Aj jadrová inflácia, do ktorej nie sú zahrnuté nestále ceny potravín a energií, vo februári stagnovala na januárovej úrovni 1,2 %.
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Británii vo februári zvýšili o 0,2 % a zaostali za odhadom ekonómov, ktorí počítali s ich nárastom o 0,4 %.
Britský Výbor pre rozpočtovú zodpovednosť OBR minulý týždeň znížil odhad rastu ostrovnej ekonomiky v tomto roku na 2 % z 2,4 %, ktoré očakával ešte vlani v novembri (2,4 %). Pre budúci rok predpovedá Británii hospodársky rast na úrovni 2,2 % namiesto 2,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy