Biznis so zbraňami: O čo išlo Putinovi v Sýrii

, bloomberg Foto: SITA/AP

Vladimir Putin pred niekoľkými dňami uviedol, že sťahuje ruské jednotky zo Sýrie, pretože už "dosiahol svoje ciele". Ako sa dá takéto vyhlásenie vysvetliť?

Ešte nie je jasné,
-či Bashar al-Assad zostane pri moci,
– či sa Rusku podarilo posilniť svoj vplyv na Blízkom východe,
– či sa Rusko vráti späť na pozíciu globálnej veľmoci,
– či sa Rusku podarilo vyslať jasný signál k islamským extrémistom, ktorí by mohli zaútočiť na jeho vlastnom území.

Na hodnotenie toho, či boli splnené tieto a podobné ciele, je ešte priskoro. Neplatí to však v oblasti demonštrácie vojenskej sily potenciálnym nepriateľom, spojencom aj záujemcom o ruské zbrane. Generál vo výslužbe David Deptula v tejto súvislosti tvrdí, že Rusko použilo Sýriu ako dôkaz svojich schopností. A celkom sa mu to podarilo.

Rusko sa nedostalo do väčšieho vojenského konfliktu od vtedy, čo sa pred niekoľkými desaťročiami muselo neslávne stiahnuť z Afganistanu. Keď v roku 2008 došlo k potýčke na hraniciach s Gruzínskom, výsledkom bol politický úspech pre Rusko, ruskej armáde sa ale proti slabšiemu protivníkovi veľmi dobre nedarilo. Jej rozviedka robila hrubé chyby a opakovane posielala vojenské jednotky do pascí. Rusko stratilo šesť vojenských lietadiel, tanky boli zle vybavené pre nočné boje. Dochádzalo vraj aj k tomu, že ruskí vojaci brali mŕtvym Gruzíncom ich modernú výstroj.

Ani teraz ale ruská armáda svoju povesť nedokázala priveľmi napraviť. V Sýrii išlo prevažne o letecké útoky, ktorých frekvencia ukázala na efektívne zázemie a logistiku. Ťažšie sa dá hodnotiť presnosť zásahov, do bojov sa ale zapojila aj nový vrtuľník Mi-35M. Je tiež ťažké vyvodiť nejaké závery zo zostrelenia SU-24 nad Tureckom tureckou F-16. Nevieme totiž presne, ako ku konfliktu došlo, ale každopádne je jasné, že ruské lietadlo nie je konštruované na letecké súboje, v ktorých F-16 naopak exceluje.

Rusko tiež ukázalo veľký pokrok v oblasti inteligentných zbraní. Ide najmä o rakety vystrelené z korviet križujúcich Kaspické more a z ponorky v Stredozemnom mori. Podobné útoky sú oveľa drahšie ako letecké bombardovanie a môžeme sa teda domnievať, že ich hlavným cieľom bolo vyslať signál do Washingtonu. Podobne môžeme vnímať inštaláciu protilietadlových zariadení, pretože ISIS v skutočnosti žiadne vojenské lietadlá nemá.

Rusku sa darí prudko zvyšovať predaj zbraní, jeho súčasný podiel na globálnom trhu dosahuje 25 %, zatiaľ čo podiel Spojených štátov je na úrovni 33 %. Hovorí sa, že Moskva je pred uzavretím rozsiahleho kontraktu s Indiou, ktorý by mal dosiahnuť 7 miliárd dolárov. A dohodu s Moskvou v lete uzavrel aj starý nepriateľ Indie, Pakistan. Tá sa týka štyroch bojových vrtuľníkov, ale mohla by byť rozšírená o ďalšie položky. Najväčšie obavy ale na Západe budia vzťahy Moskvy s Iránom. Rusko mu totiž sľubuje protivzdušný systém obrany a prebiehajú rozhovory o predaji vojenských lietadiel aj tankov. Republikáni tlačia na amerického prezidenta Obamu, aby takéto transakcie zablokoval cez sankcie OSN. Avšak nie je pochýb o tom, že v dlhšom období sa vzťahy medzi Moskvou a Teheránom posilnia a prejaví sa to práve na dodávkach zbraní. A to je ďalší cieľ, k naplneniu ktorého Putinovi pomohla vojna v Sýrii.

Autorom je Tobin Harshaw.

 

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy