Počet Rusov žijúcich pod hranicou chudoby vlani prudko vzrástol

Počet ľudí žijúcich pod hranicou chudoby sa vlani v Rusku prudko zvýšil. Hlavnou príčinou je hlboká hospodárska kríza. Informovala o tom agentúra DPA.
V roku 2015 žilo 19,2 milióna Rusov pod hranicu chudoby, čo je 13,4 % obyvateľstva, uviedol dnes ruský štatistický úrad Rosstat. To bolo o 3,1 milióna ľudí viac ako v roku 2014 a najviac za 9 rokov. Existenčné minimum predstavovalo 9452 RUB, podľa aktuálneho kurzu 123 eur, to znamená štvrtinu priemernej mzdy.
Miera nezamestnanosti podľa oficiálnych údajov dosiahla vo februári rovnako ako v predchádzajúcich mesiacoch 5,8 %. Bez práce bolo takmer 4,5 milióna ľudí. Podľa odhadov je však skutočná nezamestnanosť oveľa vyššia.
Reálne mzdy naďalej pokračujú v prudkom poklese. Vo februári zarobili Rusi v priemere o 6,9 % menej ako v rovnakom mesiaci vlani. V januári mzdy medziročne klesli o 6,3 %.
Ruská ekonomika sa už dlho nachádza v hlbokej recesii. Hlavným dôvodom je prepad cien ropy, ktorá je najdôležitejším exportným artiklom krajiny. V dôsledku tohto sa tiež prudko oslabil rubeľ voči doláru aj euru.

Súvisiace články

Aktuálne správy