Štvrtina firiem je ešte ochotná zobrať stratové zákazky

Ako dôležitú podmienku si pätina firiem v týchto prípadoch kladie nadviazanie alebo udržanie dlhodobej spolupráce. Oveľa menšia časť firiem (6 %) by bola ochotná prijať stratovú zákazku z dôvodu zachovania súčasného podielu na trhu. Vyplýva to z prvej tohtoročnej kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva spracovanej spoločnosťou CEEC Research.

Prijímať neziskové alebo stratové zákazky aj v nasledujúcich mesiacoch sú stále ochotní riaditelia 26 % oslovených stavebných firiem. Ako dôležitú podmienku si pätina firiem v týchto prípadoch kladie nadviazanie alebo udržanie dlhodobej spolupráce. Oveľa menšia časť firiem (6 %) by bola ochotná prijať stratovú zákazku z dôvodu zachovania súčasného podielu na trhu. Vyplýva to z prvej tohtoročnej kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva spracovanej spoločnosťou CEEC Research vo februári.

 

Oveľa menej benevolentní sú k prijímaniu stratových zákaziek zástupcovia veľkých stavebných spoločností, z nich by ich bolo ochotných akceptovať iba 15 percent. Ústretovejšie k stratovým zákazkám sú naopak menšie stavebné firmy (29 %) a firmy zaoberajúce sa inžinierskymi stavbami (30 %). "Zákazku, o ktorej vopred vieme, že je pre nás stratová, nezazmluvňujeme. Podiel zákaziek s nižšou maržou klesá," povedal riaditeľ spoločnosti PS Stavby, s. r. o. Miloš Milanovič.

Stavebné spoločnosti v minulom roku realizovali v priemere 7 % stratových zákaziek. V prípade veľkých spoločností bol podiel týchto zákaziek 9 % a v spoločnostiach zaoberajúcich sa inžinierskymi stavbami 8 % z celkového počtu uskutočnených projektov.

"Časť našich zákazníkov, ktorými sú hlavne firmy zamerané na jadrové vŕtanie, rezanie a brúsenie stavebných materiálov, realizovala v minulom roku aj stratové zákazky. V roku 2016 už stratovú zákazku neplánuje prijať ani jeden z nich,” uviedol sales manager spoločnosti Husqvarna Construction Products Branislav Bošiak. "Prostredníctvom efektívneho riadenia rizík, dôsledného risk manažmentu, ale i vďaka vlastným materiálnym zdrojom sme v roku 2015 nemali ani jeden stratový projekt. V tejto stratégii budeme pokračovať," vyhlásila generálna riaditeľka spoločnosti Skanska SK, a. s. Magdaléna Dobišová.

Aktuálne majú stavebné spoločnosti vo svojom zásobníku práce odhadom ešte 3 % stratových zákaziek. Takmer zhodný údaj predložili spoločnosti napriek celým sektorom. "Dúfam, že rokom 2015 sme dočerpali zásobník nevýnosných zákaziek. V budúcom období sa budeme snažiť takýmto zákazkám vyhnúť. Bude to samozrejme závislé aj na dostatku príležitostí a serióznom prístupe obstarávateľov pri stanovení predpokladanej hodnoty zákazky," povedal generálny riaditeľ projektovej, inžinierskej a konzultačnej spoločnosti Reming Consult, a. s. Slavomír Podmanický. "Investor by si mal uvedomiť, že kvalitný a efektívny projekt pripraví a zrealizuje len vtedy, keď vo verejnom obstarávaní nebude cena rozhodujúcim kritériom. A určite šetrenie na štúdiách, prieskumoch a projektoch sa nevypláca. Snáď to investori už konečne pochopia," dodal.

CEEC Research plánuje zverejniť celú analýzu slovenského stavebníctva za prvý kvartál tohto roku 29. marca.

Súvisiace články

Aktuálne správy