Ruský priemysel vo februári medziročne vzrástol o 1 %

Išlo o prvé zväčšenie produkcie ruského priemyslu za viac ako rok. Podľa ekonómov rastu pomohlo to, že február mal tohto roku o jeden pracovný deň viac.

Ruská priemyselná produkcia vo februári posilnila prvýkrát za viac ako rok. Výroba priemyslu sa medziročne zvýšila o 1 %, a to prvýkrát od januára 2015. Informoval o tom vo štvrtok ruský štatistický úrad. V januári sa ruská priemyselná produkcia zmenšila o 2,7 %. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters očakávali, že pokles bude pokračovať a priemysel sa vo februári zmenší o 2 %.

Ekonómovia však uviedli, že medziročnému rastu výroby pomohlo to, že február mal tohto roku o jeden pracovný deň viac. „Potrebujeme to pozorovať aj v nasledujúcich mesiacoch, aby sme seriózne mohli hovoriť o zlepšovaní v priemyselnom sektore,“ povedal Dmitrij Polevoj, ekonóm ING Bank. Medzimesačne sa sezónne upravená produkcia ruského priemyslu vo februári zvýšila iba o 0,1 %, dodal Polevoj.

Ruský štatistický úrad informoval, že najvýraznejší medziročný rast vo februári vykázal sektor baníctva, ktorého produkcia sa zväčšila o 5,8 %. Priemyselná výroba bez baníctva a energetiky medziročne o 1 % klesla a odvetvie výroby a distribúcie elektriny, plynu a vody medziročne stagnovalo.

Súvisiace články

Aktuálne správy