Nórska centrálna banka znížila kľúčový úrok na rekordné minimum 0,50 %

Nórska centrálna banka znížila svoj kľúčový úrok na nové rekordné minimum. Ako dôvod uviedla slabšie vyhliadky ekonomiky. Dodala, že do konca roka môže kľúčový úrok ešte znížiť, pričom sadzba sa môže dostať aj do negatívneho pásma, ak bude ekonomika vystavená novým veľkým šokom. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Výkonná rada Norges Bank (NB) skresala svoj kľúčový úrok o 25 bázických bodov na 0,50 %. Rozhodnutie bolo v súlade s očakávaniami ekonómov. NB vlani znížila kľúčový úrok dvakrát, naposledy v septembri 2015 o štvrť percentuálneho bodu.
„Rastové perspektívy nórskej ekonomiky sa o niečo zhoršili a očakáva sa, že inflácia sa tiež spomalí,“ uviedol guvernér NB Oystein Olsen. „Aktuálne vyhliadky nórskej ekonomiky naznačujú, že kľúčová sadzba sa môže v priebehu tohto roka ešte viac znížiť.“
Centrálna banka počíta v tomto roku so zvýšením nezamestnanosti a spomalením rastu miezd v porovnaní s vlaňajškom.
Devalvácia nórskej koruny podporila infláciu, uviedla NB. Očakáva sa však jej spomalenie po tom, čo začne doznievať vplyv oslabenia koruny.
„Ak bude nórska ekonomika vystavená novým veľkým šokom, výkonná rada nevylučuje možnosť, že kľúčový úrok klesne do negatívneho pásma,“ uvádza sa vo vyhlásení výkonnej rady NB. Banka očakáva, že kľúčová sadzba sa do konca tohto roka zníži na 0,25 %. Na konci prognózovaného obdobia, v roku 2019, by sa mala nachádzať v blízkosti 0,75 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy