Jadrová inflácia v USA vo februári stúpla o 0,3 %

Medziročne sa spotrebiteľské ceny v krajine bez zahrnutia cien energií a potravín minulý mesiac zvýšili o 2,3 %.

Základná inflácia v USA vo februári posilnila viac, ako sa očakávalo. Americké ministerstvo práce v stredu informovalo, že spotrebiteľské ceny bez zahrnutia volatilných cien potravín a energií medzimesačne stúpli o 0,3 % a medziročne posilnili o 2,3 %. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, prognózovali, že medzimesačná februárová jadrová inflácia bude na úrovni 0,2 % a medziročná vo výške 2,2 %.

Jadrovú infláciu v USA minulý mesiac podporilo zdraženie nájomného o 0,3 %. Ceny liekov na predpis sa zvýšili o 0,9 % a náklady na liečbu v nemocniciach stúpli o 0,5 %. Zvýšili sa aj ceny odevov, a to o 1,6 %, čo bol ich najvýraznejší rast od februára 2009. Ceny nových a jazdených motorových vozidiel a ceny nákladných áut tiež posilnili. Potraviny vo februári zdraželi o 0,2 %.

Februárové zlacnenie benzínu o 13 % však viedlo k tomu, že celková hladina spotrebiteľských cien v USA klesla o 0,2 %. Výsledkom medzimesačného poklesu bolo to, že v porovnaní s februárom minulého roka sa celková cenová hladina zvýšila iba o 1 %. Tempo medziročnej inflácie sa tak spomalilo z januárovej úrovne 1,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy