Spotrebiteľské ceny v USA vo februári medzimesačne klesli

Spotrebiteľské ceny v USA vo februári klesli. Dôvodom bolo zlacnenie energií. Ale tzv. jadrová inflácia, bez nestálych cien energií a potravín, vo februári vzrástla viac, ako ekonómovia očakávali. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.
Podľa najnovších údajov ministerstva práce vo Washingtone sa index spotrebiteľských cien v USA vo februári znížil o 0,2 % v porovnaní s januárom, keď stagnoval po decembrovom medzimesačnom poklese o 0,1 %. Analytici takýto výsledok predpovedali.
Jadrový index spotrebiteľských cien, v ktorom nie sú zahrnuté ceny energií a potravín, však vo februári vzrástol o 0,3 %. Dosiahol tak rovnaké tempo rastu ako v januári, čo signalizuje, že inflácia sa posúva bližšie k 2-% cieľovej hranici americkej centrálnej banky Fed.
V medziročnom porovnaní sa ceny tovarov a služieb v USA vo februári zvýšili o 1 %, čo je spomalenie po 1,4-% náraste v januári. Ale jadrová inflácia vo februári stúpla až o 2,3 %, najstrmšie od mája 2012.
Štatistiky tiež odhalili, že ceny energií sa vo februári medzimesačne znížili až o 6 %, zatiaľ čo ceny potravín vzrástli o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy