Čínska CEFC, ktorá už investovala do J&T, má údajne záujem aj o Pentu

, radiožurnál Foto: TASR/Martin Baumann

Spoločnosť CEFC už údajne jedná o svojom možnom vstupe do finančnej skupiny Penta. Po minuloročnom prevzatí desaťpercentného podielu v skupine J&T by to mohla byť druhá významá investícia do česko-slovenskej finančnej spoločnosti. Informáciu o možnom vstupe Číňanov do vlastníckych štruktúr Penty priniesol český Radiožurnál.

Celá investícia je zatiaľ podľa zdrojov Rádiožurnálu ešte len na začiatku. CEFC sa údajne chystá vložiť do celej transakcie niekoľko miliárd korún, za ktoré by v konečnom dôsledku mohla získať až 50 percent akcií Penty. To by viedlo k prerozdeleniu doterajšieho 80 percentného podielu zakladateľov Mareka Dospivu a Jaroslava Haščáka. O časť svojho podielu by prišla aj zvyšná trojica vlastníkov Jozef Oravkin, Eduard Maták a Iain Child.

"Obe strany podpísali dokumenty o mlčanlivosti a tak nejaké oficiálne informácie v tejto chvíli nie je možné získať. Penta informácie nechcela komentovať," píše sa na webe Rádiožurnálu. "Rozumieme tomu, že informácie o čínskych investíciách sú teraz trendy. Penta sa ale zásadne vyjadruje len k uzavretým obchodom, žiadne špekulácie nekomentujeme," povedal Rádiožurnálu hovorca Penty Ivo Mravinac.

Podobne reagovala na otázky o možnej investícii aj CEFC. Jej hovorca Rádiožurnálu oznámil, že medzi Pentou a čínskou spoločnosťou zatiaľ neprebieha finalizácia akejkoľvek transakcie. Podľa zdroja Rádiožurnálu bude možné celú investíciu dokončiť až zhruba v polovici tohto roka.

Čínska spoločnosť CEFC už v Česku investovala do finančnej spoločnosti J&T, aktuálne sa hovorí o navýšení jej podielu z pôvodných desiatich percent až na 50 za jednu miliardu eur. Okrem toho nakúpila CEFC aj šesťdesiatročný podiel vo futbalovom klube Slavia alebo 50 percent v leteckom prepravcovi Travel Service.

CEFC sa sama prezentuje ako šiesta najväčšia súkromná firma v Číne, kde pôsobí hlavne v oblasti ropy a zemného plynu a v bankovníctve. Najväčším akcionárom má byť podľa neoficiálnych informácií štyridsiatnik Jie Ťien-ming, ktorého český prezident Miloš Zeman menoval vlani svojím poradcom. Niektorí zahraniční analytici však upozorňujú na určité nejasnosti okolo vzniku firmy. Jej najväčší akcionár totiž ešte pred pár rokmi nebol v biznise známy a objavujú sa aj špekulácie, že môže ísť o potomka bývalých čínskych prominentov, a preto vedenie tejto firmy môže mať určité personálne prepojenie s čínskymi vojenskými zložkami.

Súvisiace články

Aktuálne správy