Spotrebiteľské ceny v Taliansku vo februári klesli

Spotrebiteľské ceny v Taliansku vo februári klesli tak, ako to naznačil rýchly odhad. Vyplýva to zo spresnených údajov štatistického úradu Istat, ktoré dnes zverejnila agentúra RTTNews.
Podľa štatistík sa index spotrebiteľských cien v tretej najväčšej ekonomike eurozóny vo februári 2016 znížil medziročne o 0,3 % po 0,3-% náraste v januári.
Tempo rastu tzv. jadrovej inflácie, v ktorej nie sú zahrnuté nestále ceny energií a potravín, sa vo februári spomalilo na 0,5 % z 0,8 % v prvom mesiaci roka.
Štatistiky tiež ukázali, že kým ceny tovarov v Taliansku vo februári medziročne klesli o 0,7 %, rast cien služieb sa spomalil na 0,5 %.
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Taliansku vo februári znížili o 0,2 %, čo sa tiež zhoduje s rýchlym odhadom.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien, ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v prípade Talianska vo februári klesol medziročne o 0,2 %, čo je v ostrom kontraste s jeho januárovým nárastom o 0,4 %, a medzimesačne sa znížil o 0,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy