Fidelity International: Odvážny Draghi a pozitívne kroky ECB pre banky, trhy a reálnu ekonomiku

, Fidelity Foto: SITA/AP

Európska centrálna banka sa snaží podporiť ekonomiku a bojovať s dlhodobo nízkou infláciou. Odborníci Fidelity International zhodnotili rozhodnutia ECB.

Po decembrovom sklamaní je toto odvážny postoj zo strany Draghiho a ECB, čo by malo byť pozitívne jednak pre finančné trhy, ale najmä pre reálnu ekonomiku.

Odkedy BoJ začiatkom roka zaviedla trojstupňový systém negatívnych úrokových sadzieb, európski investori sa obávajú podobného režimu, ktorý by ešte viac stlačil čisté úrokové marže pre európske banky a v dôsledku toho by sa ovplyvnila ich ziskovosť, ale aj ich schopnosť zvyšovať úverovanie a podstupovať riziko. Namiesto toho, banky budú teraz prostredníctvom nového radu LTRO v podstate dotované, aby požičiavali. Toto je obrovské pozitívum pre bankový sektor, ktorý bol v uplynulých mesiacoch preceňovaný a pod tlakom.

Navýšenie programu nákupu aktív vo výške 20 miliárd Eur je tiež odvážnejší, ako trh očakával. A navyše, dostupný priestor sa teraz rozšíril a zahŕňa dlhopisy investičného stupňa, čo je pozitívne pre rizikové aktíva a to v čase, keď sa spready podnikových dlhopisov obchodujú na maximálnych úrovniach posledných rokov. Je to tiež v prospech dlhopisov periférnych krajín, keďže ECB môže teraz kupovať viac z ich nesplateného dlhu.

George Efstathopoulos, portfólio manažér, Fidelity International


ECB prevzala zodpovednosť pokiaľ ide o stimulačnú politiku. Kým na zníženie vkladových úrokových sadzieb sa dosť poukazovalo (10 bázických bodov nižšie na -40 bázických bodov) a, z môjho pohľadu, má slabý čistý stimulačný efekt na reálnu ekonomiku, prekvapenie priniesol nákup aktív.  Hovorili sme o potrebe toho, aby ECB prijala tvorivejšie opatrenia a skutočne tak urobili, keď do zoznamu aktív zahrnuli podnikové dlhopisy, ktoré sa dajú nakupovať a tiež zvýšili miery nákupov o 20 miliárd EUR na 80 miliárd EUR mesačne.

Toto pridanie podnikových dlhopisov má dva hlavné stimulačné efekty pre reálnu ekonomiku – pridaním nového nákupcu, toto zníži spread, ktorý korporácie musia zaplatiť, vďaka čomu bude požičiavanie pre firmy lacnejšie, aby mohli investovať v reálnej ekonomike a tvoriť pracovné miesta. Má to tiež nepatrnú, ale dôležitú výhodu zlepšovania trhovej likvidity v týchto dlhopisoch, čím sa odstraňuje jedno z negatívnych rizík pre finančný systém  a jeho účastníkov (vrátane bánk, ale najmä poisťovateľov, ktorých kapitálové požiadavky súvisia s týmito podnikovými spreadmi) tam, kde úbytky zdrojov v menej likvidných triedach aktív by spready mohli posunúť (ako sme videli v niektorých bankových dlhopisoch v januári) viac ako je ekonomicky odôvodnené a zbytočne by tlmili skutočnú aktivitu na svete.’’ 

Matt Siddle, portfólio manažér, FF European Growth Fund


Po decembrovom sklamaní dnes ECB predstavila silný rad krokov, ktoré prekvapili aj tých najviac "holubičích" prognostikov trhu. Teraz máme v Európe “korporátne QE ”, pričom nefinančné podnikové dlhopisy investičného stupňa sú teraz dostupné pre nákup ECB.

Navyše, nová možnosť TLTRO európskym bankám umožní požičiavať si peniaze od ECB pri negatívnej sadzbe, potenciálne až pri -40bp (nová vkladová sadzba po dnešnom znížení o 10bp) po dobu 4 rokov, podľa množstva pôžičiek, ktoré poskytnú reálnej ekonomike. To by malo povzbudiť ďalšie požičiavanie domácnostiam a firmám, nižšie úverové náklady a zmysluplne znížiť kapitálové náklady bánk.
ECB taktiež znížila svoju sadzbu MRO na nulu a zvýšila objem mesačných nákupov na 80 miliárd EUR za mesiac, čo je viac ako sa očakávalo, a je tu ďalší pozitívny vývoj pre európske fixné výnosy.

Európske úverové trhy budú mať z dnešného rozhodnutia úžitok, pričom úverové podmienky sa uvoľnia, keďže ECB je dnes aktívnym hráčom na európskom trhu podnikových dlhopisov. Keďže spread európskeho indexu IG podnikových dlhopisov je stále na najširších úrovniach za posledné 2 roky, pred sebou máme priestor na ďalšie sprísňovanie podmienok a prekonávanie výkonu.

 David Simner, portfólio manažér, Fidelity International

Súvisiace články

Aktuálne správy