ECB znížila inflačné aj konjunkturálne prognózy pre roky 2016/17

Aj napriek masívnemu pumpovaniu peňazí do ekonomiky zo strany Európskej centrálnej banky (ECB) bude inflácia v eurozóne tento rok výrazne nižšia, než sa predpokladalo. Informovala o tom agentúra DPA.
ECB zhoršila svoje makroekonomické prognózy pre eurozónu. Nové predpovede už mali členovia Rady guvernérov k dispozícii, keď dnes rozhodli o ďalšom uvoľnení menovej politiky. Prognózy predložil šéf ECB Mario Draghi v rámci svojej tlačovej konferencie po skončení zasadnutia Rady guvernérov.
Banka znížila svoju inflačnú prognózu pre tento rok na 0,1 % z 1 %. V roku 2017 počítajú strážcovia európskej meny s nárastom spotrebiteľských cien o 1,3 % namiesto 1,6 %. ECB po prvý raz zverejnila aj predpoveď pre rok 2018, v ktorom počíta so zvýšením cien o 1,6 %. ECB zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej miere inflácie tesne pod dvomi percentami.
Spotrebiteľské ceny v eurozóne vo februári po polroku opäť klesli. Podľa prvého odhadu európskeho štatistického úradu Eurostat sa v medziročnom porovnaní znížili o 0,2 %. Hlavným dôvodom bol pád cien ropy. Dlhodobo nízke ceny, alebo dokonca ich pokles, sú považované za riziko pre ekonomiku. Firmy a spotrebitelia totiž odkladajú investície, keďže dúfajú v ďalšie zlacnenie.
Experti ECB sú tiež skeptickejší než v decembri ohľadom vyhliadok ekonomiky eurozóny. Prognózu rastu hrubého domáceho produktu (HDP) v tomto roku znížili na 1,4 % z 1,7 %. V roku 2017 počítajú so zvýšením HDP o 1,7 % (doteraz o 1,9 %). V roku 2018 by si ekonomika eurozóny mala polepšiť o 1,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy