Certifikácia zariadení v turizme by sa mala začať ku koncu I. polroka 2016

Zariadenia v cestovnom ruchu by mali začať dostávať certifikáty kvality ku koncu prvého polroka tohto roka. Predpokladá to ministerstvo dopravy v Informácii o plnení strategických cieľov vyplývajúcich zo Stratégie rozvoja cestovného ruchu do roku 2020, ktorú dnes vzala vláda na vedomie.
Certifikácia zariadení v turizme je súčasťou Národného systému kvality služieb cestovného ruchu. Pôvodne pritom ministerstvo počítalo s tromi stupňami certifikátov – bronz, striebro a zlato. V procese príprav projektu však zmenilo označenia jednotlivých stupňov certifikácie z bronzu, striebra a zlata na certifikát I., II. alebo III. stupňa.
Každému zariadeniu v cestovnom ruchu, ktoré sa do projektu kvality služieb zapojí, tak udelí ministerstvo dopravy certifikát a značku kvality služieb.
V rámci vytvárania Národného systému kvality sa v roku 2015 podľa rezortu dopravy vypracovala štúdia, ktorá analyzuje súčasnú úroveň služieb cestovného ruchu. Následne sa nastavil celý systém a súčasne aj branding. V tomto roku sa majú robiť aktivity smerujúce k vzdelávaniu a školeniu subjektov a osôb realizujúcich tento systém kvality. „Na základe postupu prác je predpoklad začatia certifikácie zariadení cestovného ruchu ku koncu prvého polroka 2016,“ dodal rezort dopravy v informácii.
Pri tvorbe systému kvality sa Slovensko inšpirovalo nemeckým modelom. Rezort dopravy kúpil na prelome rokov 2013 a 2014 licenciu z Nemecka v hodnote takmer 20.000 eur. Ministerstvo sa tak snažilo nemecký systém kvality prispôsobiť na slovenské podnikateľské a spotrebiteľské prostredie. Rovnaký alebo obdobný systém kvality služieb je zavedený okrem Nemecka aj v susednej Českej republike a Maďarsku.

Súvisiace články

Aktuálne správy