Podiel cestovného ruchu na HDP sa podľa vlády zvýši

V správe o plnení cieľov vyplývajúcich zo Stratégie rozvoja cestovného ruchu do roku 2020 sa uvádza, že osoby a subjekty, ktoré realizujú Národný systém kvality služieb cestovného ruchu, prejdú školením.

Cestovný ruch na Slovensku má potenciál dosiahnuť v roku 2020 podiel 3,2 % na celkovom hrubom domácom produkte (HDP), ktorý predpokladá Stratégia rozvoja cestovného ruchu do roku 2020. Uvádza sa to v správe o plnení cieľov vyplývajúcich zo Stratégie rozvoja cestovného ruchu do roku 2020, ktorú na stredajšom rokovaní vzala vláda na vedomie. Stratégia predpokladá, že v tomto roku sa bude cestovný ruch podieľať na tvorbe HDP 2,8 %.

Podľa správy je dôležitá realizácia projektu Národný systém kvality služieb cestovného ruchu. V tomto roku prejdú osoby a subjekty, ktoré tento systém kvality realizujú, školením. Správa predpokladá začiatok certifikácie zariadení cestovného ruchu ku koncu prvého polroka tohto roka. Podľa údajov z výberového zisťovania v oblasti pracovných síl, ktoré sú udávané za deväť mesiacov predchádzajúceho roka, správa uvádza, že v cestovnom ruchu je v súčasnosti vytvorených viac ako 120 tis. pracovných miest. Za jedenásť mesiacov minulého roka vzrástol počet lôžok ubytovacích zariadení oproti celému roku 2014 o takmer 13,5 tisíc.

Súvisiace články

Aktuálne správy