Ďalšie upozornenie z pera Goldman Sachs: Cena komodít rastie predčasne

, roklen Foto: SITA/AP

Ceny zlata, železa a ropy už ožili, ale znamená to, že ceny sa už odrazili od dna a začnú sa pripisovať zisky? Goldman Sachs pred súčasným nárastom cien komodít varuje a tvrdí, že nie je udržateľný.

Goldmani upozorňujú na to, že ceny komodít boli vlani mierne "poháňané" deflačnými tlakmi, divergenciou a znižovaním zadlženosti. Ale v súčasnosti ide o "predčasný nárast cien komodít, o ktorom sme ale presvedčení, že nie je udržateľný." Stojí za ním oživenie na trhoch a reštrukturalizácie ekonomík.

Deflačné dynamiky z prebytku ponuky komodít a poklesu dopytu pravdepodobne ovplyvňovali minuloročné ceny komodít, čo viedlo k náznakom vyváženia. "Ich sila vytvorila nový trend v oblasti postavenia na trhu, ktorý by mohol ďalej pokračovať," poznamenávajú analytici.

Podľa Goldman Sachs netreba prepadať ani rastúcemu nadšeniu z dlho očakávanej rally cien ropy. Ceny by podľa nich ešte nejaký čas mali zostať nižšie, aby umožnili obnovenie rovnováhy ponuky a dopytu produkcie ropy. "Energie potrebujú nižšie ceny, aby udržali finančnú záťaž pre dokončenie procesu opätovného vyrovnania. Ak nie, ropná rally sa ukáže ako sebazničujúca, rovnako ako tomu bolo vlani na jar," uviedli analytici. "Aj keď stále veríme, že cena ropy v tomto roku pravdepodobne obnoví rovnováhu a vytvorí do konca roka na trhu deficit, 'zelené výhonky' deficitu samy o sebe nestačia na udržanie nového býčieho trhu. Len skutočný fyzický deficit môže vytvoriť udržateľnú rally, tá je ale ešte na mesiace vzdialená," píšu analytici.

Zvýšenie cien zaznamenali aj kovy, najmä železná ruda, zinok, meď a hliník. V pondelok vzrástla spotová cena železnej rudy o viac ako 18 percent na viac ako 60 dolárov za tonu s očakávaniami, že Čína bude mať v úmysle zvýšiť produkciu ocele. Cena zlata vzrástla na 13-mesíačné maximá, teda  1270 dolárov za uncu. Rast bol podporený nádejou, že Federálny rezervný systém nebude zvyšovať úrokové sadzby. Goldman Sachs zostávajú aj naďalej "medvedí". Rally železnej rudy sa podľa nich ukáže ako dočasná a analytici tak trvajú na svojom cieli pre koniec roka vo výške 35 dolárov za tonu.

Analytici Goldman Sachs tiež upozornili na to že "je dôležité mať na pamäti, že v konečnom dôsledku šlo o medvedí trh riadený ponukou a nebude sa obchodovať ako trh riadený dopytom… Na súčasnom trhu riadenom ponukou sa dopyt príliš nezmenil, berie nižšie ceny, aby tlačil a udržala ponuku pod dopytom a vytvoril deficit. V dôsledku toho je oveľa ťažšie udržať, na trhu riadenom ponukou, vyššie ceny. Táto lekcia sa však prejaví až prostredníctvom falošného štartu."

Súvisiace články

Aktuálne správy