Zvyšovanie dane z predaja v Japonsku by sa mohlo odložiť

Uviedol to japonský premiér Šinzo Abe s tým, že ďalšie zvyšovanie dane z predaja v apríli 2017 bude politickým rozhodnutím.

Japonský premiér Šinzo Abe v stredu uviedol, že to, či vláda v apríli 2017 pristúpi k ďalšiemu zvyšovaniu dane z predaja, bude „politické rozhodnutie“. Naznačil tak, že sa zvyšujú šance, že by sa tento krok mohol odložiť, keďže narastajú problémy japonskej ekonomiky spôsobené zahraničím. Abe už raz zvyšovanie dane z predaja odložil a dlhodobo tvrdí, že tak urobí znovu iba vtedy, ak by Japonsko malo utrpieť šok, ktorý sa dá porovnať so situáciou po kolapse banky Lehman Brothers v roku 2008.

Nedávno však uviedol, že spomalenie globálnej ekonomiky ho núti k prehodnoteniu tohto kroku. Podľa Abeho by bolo nezmyselné toto opatrenie presadzovať, ak by sa celkové daňové príjmy znížili „škrtením ekonomiky“. „Bude to politické rozhodnutie, ktoré vezme do úvahy analýzy z pohľadu rôznych odborníkov,“ povedal Abe.

V Japonsku v roku 2014 stúpla sadzba dane z predaja z 5 % na 8 % a krajina sa dostala do recesie. Ďalšie zvyšovanie na 10 % bolo naplánované na október minulého roka, Abe však toto zvyšovanie posunul o rok a pol.

Súvisiace články

Aktuálne správy