Stop daňovým únikom: Štáty EÚ sa dohodli, ako na nadnárodné firmy

, ČTK Foto: SITA/AP

Krajiny Európskej únie sa zhodli na doplnenie pravidiel o výmene daňových informácií tak, aby obmedzili nadnárodným firmám možnosť daňových únikov a presúvanie ziskov. Novinárom to po rokovaní ministrov financií EÚ povedal holandský minister Jeroen Dijsselbloem, ktorého krajina teraz dvadsaťosmičke predsedá.

Návrh je súčasťou balíka zameraného proti firemným daňovým únikom, ktorý Európska komisia predložila až tento rok v januári. Základom celého súboru krokov je úvaha, že firmy majú zdaňovať tam, kde skutočne generujú zisk.

Dohoda predpokladá, že veľké nadnárodné firmy budú musieť, až nové pravidlá začnú platiť, poskytovať daňovým úradom v každej krajine, kde pôsobia, informácie o svojich príjmoch, ziskoch a zaplatených daniach."Tieto správy potom budú medzi členskými krajinami automaticky prenášať," uviedol Dijsselbloem. Štátom to umožní lepšie odhaľovať možné riziká daňových únikov a cieliť prípadnej kontroly a audity.

Nemecko v návrhu dosiahlo, že mimoeurópske firmy, ktoré majú v únijnej krajine len svojej dcérske spoločnosti, budú musieť povinne informácie poskytovať až od roku 2017. Inak má pravidlo začať platiť už vo fiškálnom roku 2016.

Podľa eurokomisára pre dane a clá Pierra Moscoviciho ​​je dohoda kľúčovou časťou boja proti daňovým únikom. Balík návrhov komisie podľa neho zodpovedá odporúčaniam Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) z minulého jesene týkajúcich sa potierania korporátnych daňových únikov a presúvanie ziskov.

Ministrami financií EÚ podporený návrh novelizuje smernicu o automatickej výmene daňových informácií a týka sa nadnárodných firiem s konsolidovanými príjmami najmenej 750 miliónov eur. Podľa podkladov komisie ide o desať až 15 percent všetkých nadnárodných spoločností, ktoré však predstavujú 90 percent korporátnych ziskov.

Definitívne schválenie dohodnutých noviniek bude možné až potom, čo sa k veci vyjadrí europarlament. Dijsselbloem takýto vývoj čaká ešte za terajšieho holandského predsedníctva, teda v prvej polovici tohto roka.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy