Ruské dividendové akcie: Ktoré z nich vyplatia tento rok najviac?

, bne Foto: SITA/AP

Dividendová sezóna sa blíži, ruské spoločnosti budú vyplácať časť z 10,7 miliárd dolárov svojim akcionárom. Prognózy sú optimistické, za rok 2016 tento balík vzrastie na 15,7 miliardy, na základe finančných výsledkov. Najlepšie ruské firmy dnes majú jedny z najvyšších dividendových výnosov vo svete.

Po rokoch ignorovania minoritných akcionárov, je to najvýznamnejšia zmena na ruskom akciovom trhu za posledných niekoľko rokov. Ide o ochotu vedenia firiem zdieľať zisky so svojimi investormi v podobe  vyplácania dividendy. Spoločnosti, ktoré vyplácajú najvyššie dividendy patrili medzi tie, ktoré mali najlepšie výsledky na akciovom trhu. Takže, ktoré sú to konkrétne?

Analytici VTB Capital sa pokúsili odpovedať na túto otázku vo  svojej správe uverejnenej vo februári. Trúfli si na prvú desiatku. Dividendová sezóny by mala nastať v letných mesiacoch, v júni a auguste, keď už takmer dve tretiny (68 %) všetkých dividend bude vyplatených. Ich súhrnná hodnota by mala podľa analytikov dosiahnuť 10,7 miliardy dolárov. Z toho asi 3,7 miliardy pôjde z voľne obchodovaných akcií týchto spoločností. "Podľa našich odhadov, najväčšími prispievateľmi do množiny tvorenej hotovostnými dividendami budú v roku 2016 spoločnosti Gazprom, Norilsk Nickel, Rosnefť, Lukoil a SurgutNG," uviedol analytik Sergej Galkin.

Niektoré ruské spoločnosti začali vyplácať celkom pekné dividendy. Myšlienka vyplácania hotovosti do vrecák akcionárov bol spropagovaný oligarchom Romanom Abramovičom po tom, čo prezident Vladimir Putin po prvý raz vyhral prezidentské voľby v roku 2000. Potom, čo ho Putin začal presadzovať do úradu, Abramovič si rýchlo uvedomil, že vytvoril precedens a začal sa z biznisu sťahovať. Jeho ropná firma Sibneft, začala vyplácať 100 % zisku vo forme dividend niekoľko štvrťrokov v rade, predtým, než ju nakoniec v septembri 2005 kúpil Gazprom.

Analytici VTBC odhadujú, že priemerný dividendový výnos za finančný rok 2015 z firiem kótovaných na RTS bude 3,1 % v tomto roku a 3,4 % u ruských akcií zahrnutých do ruského indexu MSCI. Avšak, niekoľko akcií zaplatí až päť krát viac. Medzi nimi vedie Surgutneftegas, ktorá je v súkromnom vlastníctve, s monštruóznymi15,6 % dividendovým výnosom. Nasleduje sieť čerpacích staníc pod HMS Group (12,5 %) a realitný developer LSR Group (10,8 %). Stelesnením sna každého dividendového akcionára je Moskva Exchange (Moex), v ktorej rastie výška vyplácanej dividendy prakticky každý rok a teraz má najvyšší dividendový výnos vo svete, akcionárom vypláca 55 % čistého ročného príjmu.

Súvisiace články

Aktuálne správy