Tempo rastu ekonomiky eurozóny na konci vlaňajška stagnovalo

Tempo rastu ekonomiky eurozóny na konci vlaňajška stagnovalo. Informovala o tom agentúra APA a európsky štatistický úrad Eurostat.
Hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny sa vo 4. štvrťroku 2015 na sezónne upravenej báze medzikvartálne zvýšil o 0,3 %, rovnako ako v predchádzajúcich troch mesiacoch, uviedol Eurostat. Tempo rastu HDP celej Európskej únie (EÚ) zostalo na úrovni 0,4 %.
V medziročnom porovnaní ekonomika eurozóny v poslednom kvartáli vlaňajška vzrástla o 1,6 %, rovnako ako v 3. štvrťroku. Tempo rastu ekonomiky EÚ sa mierne spomalilo na 1,8 % z 1,9 %.
Pre porovnanie, ekonomika USA v posledných troch mesiacoch 2015 medzikvartálne vzrástla o 0,3 % a medziročne si pripísala 1,9 %.
Za celý rok 2015 HDP eurozóny vzrástol o 1,6 % a Európskej únie o 1,9 %. V roku 2014 sa HDP eurozóny zvýšil o 0,9 % a celej únie o 1,4 %.
Spomedzi členských štátov EÚ najrýchlejší medzikvartálny nárast zaznamenalo na konci vlaňajška Švédsko (+1,3 %), za ktorým nasledujú Estónsko (+1,2 %), Rumunsko a Poľsko (po +1,1 %), Slovensko a Maďarsko (po +1,0 %). V Česku HDP medzikvartálne stagnoval, v Lotyšsku klesol o 0,3 % a v Chorvátsku až o 0,5 %. Nemecká ekonomika vzrástla o 0,3 % rovnako ako francúzska.
Takisto v medziročnom porovnaní najrýchlejšie rástlo Švédsko (+4,5 %). Slovenská ekonomika si medziročne polepšila o 4 %. Jedinou krajinou EÚ s negatívnym medziročným rastom bolo Grécko (-0,8 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy