Japonská centrálna banka počká s ďalším uvoľňovaním menovej politiky

Japonská centrálna banka zrejme v najbližšom čase nebude pokračovať v uvoľňovaní menovej politiky. Dnes to signalizoval jej guvernér Haruhiko Kuroda. Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews.

Bank of Japan (BoJ) chce najprv pozorne vyhodnotiť vplyv nedávno zavedenej negatívnej depozitnej sadzby na reálnu ekonomiku, povedal Kuroda. To znamená, že banka sa v najbližšom čase nechystá prijať ďalšie opatrenia na zmenu nastavenia menovej politiky. Možné však je, že ide len o krátku pauzu.

BoJ zaviedla negatívnu depozitnú sadzbu pre komerčné banky v januári. Najbližšie zasadnutie menovej rady BoJ sa bude konať 14. a 15. marca.
Kuroda signalizoval, že jediný spôsob ako výrazne zvýšiť zisky finančných inštitútov je revitalizácia ekonomiky a prekonanie deflácie. Poukázal tiež na to, že úrokové sadzby v ekonomike od zavedenia negatívnej depozitnej sadzby v súlade s očakávaniami banky vo všeobecnosti zreteľne klesli.

BoJ sa už niekoľko rokov snaží podporiť dlhodobo nízku infláciu masívnym nákupom dlhopisov. Experti počítajú s ďalším znížením negatívnej depozitnej sadzby, ak doterajšie opatrenia nebudú mať výraznejší vplyv na spotrebiteľské ceny.

Súvisiace články

Aktuálne správy