Svet čakajú neľútostné vojny o kapitál, varuje dvojica ekonómov zo švajčiarskej banky UBS

, UBS;IW Foto: thinkstock

Kým svetový obchod sa po poslednej globálnej finančnej kríze postupne zotavuje, kapitálové toky naďalej vysychajú.

"Globalizácia kapitálových tokov bujnela najmä po roku 1995, spolu s globalizáciou obchodu. Kvôli svetovej finančnej kríze z roku 2008 ale kapitálové toky vyschli a na rozdiel od obchodu doteraz neožili," píšu Paul Donovan a Sophie Constableová z UBS. Podľa ekonómov je na vine hneď niekoľko faktov, dva z nich sú ale najzásadnejšie.

Regulátori po celom svete kladú čoraz väčší dôraz na to, aby nadmerné množstvo kapitálu neodchádzalo za hranice, čo je výsledkom snahy zabrániť bankám v riskantných obchodoch a transakciách, ktoré vyústili do krízy v roku 2008. Navyše sa tiež stále zvyšujú politické riziká, kvôli čomu je ťažké predvídať, ako sa bude vyvíjať situácia v jednotlivých regiónoch.

Všeobecne možno povedať, že ak bude doterajší vývoj pokračovať, bude sa dariť najmä krajinám, ktoré sa nebudú spoliehať na zahraničných investorov. "Krajiny, ktoré nemajú dostatok domácich investorov, budú musieť tvrdo bojovať o peniaze na pokrytie deficitov svojich bežných účtov. Obzvlášť ťažké to bude pre tie štáty, ktoré investorom nemajú veľmi čo ponúknuť," upozorňujú analytici.

Súvisiace články

Aktuálne správy