Obchodný deficit USA v januári vzrástol, export klesol na 4,5-ročné minimum

Obchodný deficit USA zaznamenal v januári rast, čo je dôsledok ďalšieho poklesu exportu. Ten klesol už štvrtý mesiac po sebe, pričom dosiahol najnižšiu hodnotu za vyše 4,5 roka. Informovali o tom agentúra AP a portál RTTNews.
Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že obchodný deficit USA vzrástol v prvom mesiaci tohto roka na 45,7 miliardy USD (41,66 miliardy eur) z nahor revidovanej hodnoty 44,7 miliardy USD v decembri. Ekonómovia očakávali rast schodku na 43,9 miliardy z pôvodnej uvádzanej decembrovej hodnoty 43,4 miliardy USD.
Dôvodom rastu deficitu je najmä ďalší pokles vývozu tovarov a služieb. Ten klesol o 2,1 % na približne 176,5 miliardy USD, čo predstavuje najnižšiu hodnotu od júna 2011. Amerických vývozcov poškodili dva hlavné faktory, na jednej strane celkovo slabý dopyt v zahraničí a na druhej silný dolár, ktorý zdražuje americké produkty na zahraničných trhoch.
Silný kurz dolára by mal zasa podporovať dovoz, no aj ten v januári zaznamenal pokles. Oproti decembru sa znížil o 1,3 % na zhruba 222,1 miliardy USD, čo bola najnižšia hodnota od apríla 2011. Dôvodom sú najmä nízke ceny ropy.
Politicky citlivý obchodný deficit s Čínou vzrástol na 31,1 miliardy USD z decembrovej hodnoty 29,7 miliardy USD. Naopak, obchodný schodok s Európskou úniou sa znížil, a to z 13,3 miliardy na 12,6 miliardy USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy