Štát bude žiadať od obcí pri nájomných bytoch potvrdenie o verejnej súťaži

Mestá a obce budú musieť pri kúpe alebo výstavbe nájomných bytov vyberať dodávateľa cez verejné obstarávanie. Bez potvrdenia o uskutočnení súťaže im totiž štát po novom dotáciu a výhodný úver na tento účel neschváli. Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR pred časom upozornil, že výstavba takýchto bytov musí prejsť verejným obstarávaním.
Úrad sa problematikou zaoberal na základe množstva podnetov. „Kontrolóri NKÚ sú toho názoru, že samosprávy nemôžu obchádzať zákon o verejnom obstarávaní tým, že uzatvoria zmluvu o budúcej zmluve na kúpu bytového domu, ktorý v čase uzatvorenia zmluvy ešte neexistuje,“ zdôraznil. Podľa platnej legislatívy môžu obce a mestá uplatniť výnimku zo zákona o verejnom obstarávaní len v prípade, že kupujú už existujúci skolaudovaný bytový dom.
„Zistenie NKÚ sa zakladá na konkrétnych skúsenostiach a povinnosť verejného obstarávania v popísaných prípadoch platila a platí. Z nášho hľadiska nemáme kompetenciu kontrolovať samotný postup a kvalitu obstarávania. Budeme však vyžadovať od žiadateľov o dotáciu a úver potvrdenie, že tam, kde verejné obstarávanie malo byť realizované, sa aj naozaj uskutočnilo,“ uviedol pre TASR hovorca ministerstva výstavby Martin Kóňa.
Ako dodal, kontrolovanie dodržiavania podmienok pri obstarávaní je v pôsobnosti Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorý môže uplatňovať sankcie, ak mestá a obce nedodržujú podmienky zákona.
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) potvrdilo, že sa téme venovalo na spoločnom rokovaní so zástupcami rezortu a Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB). „Týkalo sa toho, aby kúpa bytových domov bola podmienená verejnou súťažou na budúceho staviteľa bytových domov. Detaily podľa našich vedomostí bude riešiť ŠFRB s ÚVO. V prípade, ak sa kupujú hotové byty alebo bytové domy, súťaž v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní potrebná nie je,“ priblížil hovorca združenia Michal Kaliňák.

Súvisiace články

Aktuálne správy