Súkromný sektor v USA vytvoril vo februári 214.000 nových miest

Súkromný sektor v USA vytvoril vo februári viac nových pracovných miest, ako ekonómovia očakávali. Táto správa naznačuje, že americký pracovný trh zostáva silný a vyhliadky na ďalší pokles nezamestnanosti sa zvyšujú. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg na základe najnovších údajov výskumného inštitútu ADP.
Konkrétne, súkromné firmy v USA vytvorili vo februári 214.000 nových pracovných miest, čo je viac ako v januári, keď po revízii prijali 193.000 ľudí. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, pritom odhadovali, že súkromný sektor prijme v priemere 190.000 nových zamestnancov.
Vytvorenie najmenej 200.000 nových miest je pritom signálom zdravého hospodárskeho rastu a stabilného trhu práce. Najväčší podiel na februárových výsledkoch mal sektor služieb, ktorý minulý mesiac vytvoril 59.000 nových pozícií a stavebné firmy, ktoré prijali 27.000 ľudí, zatiaľ čo továrne prepustili 9000 zamestnancov.
Rast zamestnanosti je dobrou správou pre americkú ekonomiku. Jej hlavným motorom sú totiž výdavky amerických domácností, ktoré sa podieľajú až 70 % na jej celkovej aktivite. Podľa analytikov miera nezamestnanosti v USA zrejme opäť klesla, odhadom na 4,9 %, čo by znamenalo, že je najnižšia od roku 2008.

Súvisiace články

Aktuálne správy