Aeroflot zaznamenal vlani stratu, aj keď prepravil viac ľudí

Najväčšie ruské aerolínie Aeroflot ukončili minulý rok so stratou aj napriek tomu, že prepravili viac cestujúcich. To je v ostrom kontraste s rastúcimi ziskami konkurenčných leteckých spoločností, ktoré profitujú z nízkych cien paliva. Informovala o tom agentúra AP.
Aeroflot vykázal za rok 2015 stratu 88 miliónov USD (80,82 milióna eur), hoci prepravil o 13,4 % viac cestujúcich ako v predchádzajúcom roku 2014, a to vďaka veľkému podielu na domácom, ruskom trhu.
Aeroflot hospodáril so stratou dva roky po sebe. Vedenie leteckej spoločnosti to pripisuje recesii ruskej ekonomiky, a tiež nákladom na prevzatie liniek a personálu spoločnosti Transaero. Tieto druhé najväčšie ruské aerolínie museli totiž vyhlásiť v októbri bankrot.
Na domácom, ruskom trhu zaznamenal Aeroflot vlani nárast pasažierov o takmer jednu tretinu, ale počet cestujúcich na linkách do zahraničia klesol o 6,2 %. Rusi majú pre recesiu a oslabenie rubľa hlbšie do vrecka a nemôžu si dovoliť zahraničné dovolenky v takej miere ako v predchádzajúcich rokoch.
Tieto čísla kontrastujú s výsledkami väčšiny svetových aerolínií, ktoré hlásia za minulý rok solídne zisky vďaka lacnejšiemu palivu.

Súvisiace články

Aktuálne správy