Talianska ekonomika vlani posilnila

Talianska ekonomika v minulom roku posilnila o 0,8 %, verejný dlh však stúpol na rekordných 132,6 % HDP.

Talianska ekonomika vlani po trojročnej recesii mierne posilnila. Tempo rastu však nenaplnilo očakávania a verejný dlh stúpol na nové maximum. Informoval o tom v utorok taliansky štatistický úrad ISTAT. Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v minulom roku vzrástol o 0,8 %, pričom v roku 2014 sa talianska ekonomika zmenšila o revidovaných 0,3 %. Vláda premiéra Mattea Renziho však prognózovala rýchlejšie tempo rastu ekonomiky a rátala s tým, že posilní o 0,9 %. V roku 2015 bolo v porovnaní s predchádzajúcim rokom o tri pracovné dni viac, čo podľa štatistického úradu prispelo k posilneniu HDP približne o 0,1 percentuálneho bodu.

Oficiálna prognóza vlády v tomto roku ráta s rastom ekonomiky o 1,6 %. Najnovšie údaje sú však neuspokojivé a Renzi naznačil, že vládna prognóza je pravdepodobne nedosiahnuteľná. Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) minulý mesiac odhadla, že ekonomika Talianska v roku 2016 vzrastie o menej ako 1 %.

Minuloročný rozpočtový deficit na úrovni 2,6 % HDP je v zhode s cieľom vlády a zároveň pod 3-percentným stropom, ktorý stanovila Európska únia. Taliansky verejný dlh, ktorý je po Grécku druhý najvyšší v pomere k HDP, dosiahol vlani nový rekord, a to 132,6 % HDP. V porovnaní s predchádzajúcim rokom, kedy bol na úrovni 132,5 % HDP, sa mierne zvýšil. Posledný odhad vlády však rátal s dlhom ešte vyšším, na úrovni 132,8 % HDP. Krajina v snahe znížiť dlh čelí pomalému tempu rastu ekonomiky a stagnujúcim cenám.

Súvisiace články

Aktuálne správy