Podnikatelia v SR boli vo februári optimisti, v zahraničí sa nálada zhoršuje

Slovenskí podnikatelia boli vo februári 2016 optimisti, v zahraničí sa nálada zhoršuje. Uviedol to výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) Peter Kremský v stanovisku k výsledkom prieskumu nálad podnikateľov, zverejnených dnes Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.
Úrad dnes informoval, že trojmesačný kĺzavý priemer indikátora ekonomického sentimentu (IES) vo februári 2016 vzrástol oproti predchádzajúcemu mesiacu o 2,4 bodu. Jeho hodnota (100,7) sa zvýšila v dôsledku pozitívneho vývoja v službách a čiastočne aj v obchode v sledovanom mesiaci a výraznejších priaznivých zmien v priemysle a medzi spotrebiteľmi v januári.
„Podnikateľská aliancia Slovenska je presvedčená, že slovenská ekonomika postupne stratí dynamiku, ktorú jej priniesol silný dopyt po automobiloch a elektronike v zahraničí, ako aj masívny prílev eurofondov, najmä do výstavby diaľnic, železníc a ďalších stavieb,“ zdôraznil Kremský.
Ak sa podľa PAS ekonomika bude spoliehať len na automobilky a nezačne sa viac zameriavať na rozvoj služieb a inovatívneho, vyspelého priemyslu, ktorý dokáže poskytnúť aj vyššie mzdy, stratí svoju atraktivitu pre investorov.
Úlohou vlády by malo byť zníženie administratívnej náročnosti a zjednodušenie života malým a stredným podnikateľom, ale aj väčším firmám, čím by im ušetrila náklady na byrokraciu. Ušetrené peniaze by firmy mohli využiť na investície, vytvorenie nových pracovných miest alebo aj zvýšenie platov.
„V posledných rokoch sa nové pracovné miesta na Slovensku vytvárajú najmä v službách, je ich niekoľkokrát viac ako v priemysle a ďalších odvetviach,“ dodala v stanovisku PAS.

Súvisiace články

Aktuálne správy