Grécka ekonomika sa vyhla recesii, vo 4. kvartáli mierne vzrástla

Grécka ekonomika sa v poslednom kvartáli minulého roka vyhla recesii, na ktorú poukazoval predbežný odhad. Ukázali to dnes zverejnené konečné údaje gréckeho štatistického úradu o vývoji ekonomiky. Informoval o tom portál RTTNews.
Hrubý domáci produkt (HDP) Grécka vzrástol vo 4. štvrťroku minulého roka medzikvartálne o 0,1 %. To znamená, že krajina sa vyhla recesii, do ktorej podľa predbežných odhadov štatistického úradu z polovice februára skĺzla. Vtedy úrad oznámil, že ekonomika Grécka klesla medzikvartálne o 0,6 %. Ak by sa uvádzaný pokles potvrdil, znamenalo by to recesiu, keďže tú charakterizuje pokles ekonomiky dva kvartály po sebe. V 3. štvrťroku klesol HDP Grécka medzištvrťročne o 1,2 %.
Medziročne grécka ekonomika upravená o sezónne a kalendárne vplyvy klesla o 0,8 %. Výsledok je podstatne lepší, než uvádzal predbežný odhad. Ten stanovil pokles na 1,9 %. V 3. kvartáli klesla ekonomika Grécka medziročne o 1,7 %.
Na neupravenej báze ekonomika v poslednom štvrťroku minulého roka klesla medziročne o 0,7 %. Aj v tomto prípade je to lepší výsledok, než stanovil predbežný odhad, ktorý uvádzal pokles o 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy