Nemecká ekonomika tento rok podľa rezortu financií posilní

Ťahúňmi najväčšej európskej ekonomiky budú podľa nemeckého ministerstva financií domáca spotreba a verejné výdavky, avšak jej rast obmedzí slabý export.

Nemecká ekonomika bude v tomto roku rásť, a to aj napriek poklesu exportu v dôsledku oslabenia globálnej ekonomiky. Motorom rastu najväčšej európskej ekonomiky bude domáci dopyt a verejné výdavky. Vyplýva to z februárovej správy nemeckého ministerstva financií. Pomalšie tempo rastu svetovej ekonomiky a hospodárska, ako aj politická neistota pôsobia nepriaznivo na nemecký export. Vývoz krajiny sa za celý rok 2015 síce zvýšil o 6,4 %, ale od polovice minulého roka klesá.

V poslednom štvrťroku export krajiny medzikvartálne oslabil o 1,5 %. Vývoj zahraničného obchodu bude podľa správy ministerstva financií závisieť od uzdravenia globálnej ekonomiky a vývoja situácie v rozvíjajúcich sa krajinách a v USA. Riziká spojené so zahraničným obchodom zhoršili náladu nemeckých firiem a priemyselná aktivita v štvrtom kvartáli výrazne klesla. Decembrový nárast objednávok a tržieb však naznačil, že na jar by mohol priemyselný sektor posilniť.

Nemecká vláda plánuje minúť minuloročný rozpočtový prebytok vo výške 12 mld. eur na ubytovanie a integrovanie imigrantov, ktorých v roku 2015 prišlo do krajiny viac ako jeden milión. Podľa správy ministerstvo financií očakáva v roku 2017 dodatočné federálne výdavky v sume 10,7 mld. eur, prevažne na náklady spojené s migrantmi. Súkromná spotreba má podľa očakávaní vlády v tomto roku posilniť o 1,9 %.

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) nedávno zhoršila svoju prognózu rastu nemeckej ekonomiky a očakáva, že v tomto roku posilní o 1,3 %. Jej predchádzajúca predikcia počítala s rastom o 1,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy