42 percent: Export ruskej vodky sa prepadol na desaťročné minimum

, ČTK Foto: TASR/AP

Export vodky a ďalších liehovín z Ruska sa v minulom roku prepadol o viac ako 40 percent. Dostal sa tak na najnižšiu úroveň za posledné desaťročie. Informoval o tom ruský denník Kommersant s odvolaním sa na colné údaje.

Podľa experta na ruský trh s alkoholom Vadima Drobiza stojí za poklesom vývozu geopolitická situácia. "Vzťahy medzi Ruskom a Západom sa zhoršili kvôli vývoju na Ukrajine a v Sýrii. To by mohla byť najvýznamnejšie príčina poklesu predaja ruskej vodky," uviedol Drobiz.

Objem exportu vodky a ďalších liehovín vlani podľa denníka Kommersant klesol o zhruba 42 percent a dostal sa najnižšie od roku 2005. Jeho hodnota sa prepadla takisto o zhruba dve pätiny na 111,9 milióna dolárov zo 187,1 milióna dolárov v predchádzajúcom roku.

Predaj ruskej vodky vlani podľa denníka klesol na všetkých významných zahraničných trhoch. Najvýraznejšie sa prepadol na Ukrajine, kde bol o takmer 70 percent nižšia ako v predchádzajúcom roku.

Obchodné vzťahy medzi Ruskom a Ukrajinou sa prudko zhoršili po tom, čo Rusko anektovalo ukrajinský Krym a začalo podporovať proruských  povstalcov na východe Ukrajiny.

Súvisiace články

Aktuálne správy