Koniec lacného benzínu: Rusko, Saudovia a spol. sa konečne dohodli, zmrazia ťažbu

, ČTK;SITA Foto: SITA/AP

Rusko, Saudská Arábia, Venezuela a Katar sa dohodli, že zmrazia produkciu ropy na úrovniach z tohtoročného januára. Chcú ale, aby sa k nim pridali aj ďalší poprední producenti. Po utorkovom stretnutí to oznámil katarský minister energetiky Muhammad Sálih sada.

Ceny ropy spadli následkom citeľného previsu ponuky nad dopytom za posledný rok na najnižšiu hodnotu za viac ako desať rokov. Podľa saudskoarabského ministra ropného priemyslu Alího Nuajmího bude tento krok stačiť na to, aby sa situácia na trhu zlepšila. Hovorca Kremľa Dmitrij Peškov jeho vyjadrenie odmietol komentovať.

Ceny na svetových trhoch sa v utorok prudko zvyšujú a napríklad severomorský Brent pridáva okolo šesť percent na barel. K rastu prispievajú špekulácie, že poprední svetoví producenti ropy by sa predsa len mohli dohodnúť na znížení ťažby. Cena Brent po začiatku rokovaní vzrástla o takmer šesť percent na 35,30 dolára za barel. Americká ľahká ropa WTI pred deviatou ráno stredoeurópskeho času pridávala zhruba 5,5 percenta na 31 dolárov za barel.

Ceny ropy za posledný rok spadli na najnižšiu hodnotu za viac ako desať rokov, čiastočne vďaka rastu ťažby v USA a rozhodnutiu ropného kartelu OPEC zvýšiť vývoz, a posilniť si tak podiel na trhu. Na trhu tak vznikol citeľný previs ponuky.

Stretnutie v katarskej metropole v Dohe sa zúčastnil ruský minister Alexander Novak, saudskoarabský minister ropného priemyslu Alí Nuajmí, minister ropného priemyslu Venezuely Eulogio Del Pino a minister energetiky Kataru Muhammad Sálih sada. Bola to najvyššia schôdzka na tejto úrovni za posledné mesiace.


Mohlo by vás zaujímať: Tretine producentov ropy hrozí bankrot, tvrdí Deloitte


Medzinárodná agentúra pre energetiku (EIA) predpokladá, že nadmerná ponuka ropy na globálnych trhoch pretrvá po celý rok 2016. Podľa správy zverejnenej minulý týždeň by sa síce nemal naplniť extrémny scenár poklesu cien až na úroveň 10 USD za barel, výrazné zotavenie zo súčasných miním je však rovnako nepravdepodobné. Globálny dopyt po rope bude podľa EIA v aktuálnom roku rásť tempom 1,2 mil. barelov denne (bpd). To predstavuje výrazné spomalenie v porovnaní s vlaňajšou mierou rastu 1,6 mil. bpd.

Súvisiace články

Aktuálne správy