Päť krokov k dobrému úveru

, PR článok

Ak potrebujete kúpiť nové auto, zrekonštruovať bývanie alebo vybaviť domácnosť, najrýchlejší spôsob ako získať peniaze je úver. Ponuka úverov na trhu je však široká, preto by ste si mali hľadať jednoduchú a zrozumiteľnú, ktorá splní všetky vaše kritériá. Ako sa v úveroch orientovať a čo by sme mali zobrať do úvahy poradí Juraj Dolný, špecialista na úvery z Poštovej banky.

Porovnajte si úrokové sadzby
Výška úrokovej sadzby je jedným z hlavných parametrov, podľa ktorého by sa mal úver vyberať. Samozrejme, čím nižší, tým lepší. Treba si dať však pozor na to, za akých podmienok môžete úrok získať. Niekedy je podmienený výškou úveru, prípadne aktívnym využívaním bežného účtu alebo iných produktov  či pri vyšších sumách aj založením nehnuteľnosti.

Overte si poplatky spojené s úverom
Pri výbere úveru zohľadnite aj poplatky za jeho poskytnutie či spracovanie. Ide pritom aj o stovky eur. Niektoré banky odpúšťajú časť, alebo celý poplatok, ale len svojim verným klientom. Nájdete však aj pár bánk, ktoré takého poplatky neúčtujú vôbec.

Vyberte si banku, ktorú máte poruke
Vo všeobecnosti platí, že čím máte banku bližšie, tým bude pre vás jednoduchšie riešiť všetky záležitosti spojené s pôžičkou, a to nielen na začiatku, ale aj počas celého splácania.

Rýchlosť schválenia úveru
Ak sa už človek rozhodne požiadať o úver, peniaze väčšinou potrebuje čo najrýchlejšie. Niektoré banky vám úver dokážu schváliť už za niekoľko minút. Peniaze na účte tak môžete mať do pár hodín. Nezabudnite však aj na to, že každá banka skúma, či dokážete svoj úver splácať. Vždy pomôže, ak ku svojim povinnostiam pristupujete zodpovedne a starý úver ste splácali riadne a včas.

Opýtajte sa na benefity
Benefity môžu byť napríklad vo forme darčeka alebo zľavy. Pokiaľ chcete naozaj znížiť náklady na minimum, vyberajte si taký úver, s ktorým môžete reálne ušetriť. Takouto výhodou je určite napríklad konkrétna zľava na úrokoch. Každý benefit má však svoje pravidlá. Väčšinou ho môžete získať, pokiaľ svoj úver poriadne a pravidelne splácate počas celej doby.


Dobrá pôžička od Poštovej banky spĺňa všetky kritériá:

  • klienti môžu do 31.3.2016 získať až 30 %-nú zľavu z úroku
  • úroková sadzba už od 7,9 % p. a. na čokoľvek
  • už od 300 eur do 30 000 eur
  • bez poplatku za spracovanie úveru
  • schválenie už do pár minút
  • s dobou splácania od 1 do 8 rokov
  • pre väčšinu klientov len s občianskym preukazom na viac ako 1 500 obchodných miestach po celom Slovensku

Napríklad ak klient do 31. marca 2016 požiada v Poštovej banke o spotrebný úver Dobrá pôžička vo výške 5 000 eur so splatnosťou 8 rokov, vďaka zľave z úroku môže ušetriť až 1 082 eur. Výška konečnej zľavy pritom rastie spolu s objemom čerpaného úveru.


Odporúčanie na záver
Budúcnosť môže priniesť nečakané udalosti, ktoré majú mnohokrát vplyv aj na splácanie pôžičky. Na ne sa však dá aspoň čiastočne pripraviť. Banky štandardne poskytujú možnosť poistiť si schopnosť splácať úver pre rôzne situácie. Poistenie môže významne pomôcť pri zníženom príjme a zvýšených výdavkoch v súvislosti s neočakávanou udalosťou. Poštová poisťovňa ponúka možnosť poistiť schopnosť splácania pôžičky aj pre prípad straty zamestnania.

RPMN: Pri Dobrej pôžičke vo výške 5 000 €, s úrokovou sadzbou 9,90 % p. a., s počtom mesačných splátok 95  vo výške 76,14 € a s poslednou 96. splátkou vo výške 75,30 €, bez poplatku za poskytnutie úveru je RPMN vo výške 10,40 % a celková suma, ktorú musí spotrebiteľ zaplatiť, je 7 308,60 €. V úrokovej sadzbe 9,90 % p.a. je už zohľadnená zľava z úrokovej sadzby. Na schválenie a poskytnutie pôžičky nie je právny nárok.

Súvisiace články

Aktuálne správy