Samospráva Partizánskeho má záujem odkúpiť bytový dom na Februárovej ulici

Samospráva Partizánskeho má záujem odkúpiť bytový dom na Februárovej ulici, ktorý postavil súkromný investor. Na tento účel chce žiadať prostriedky zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) a Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR. Zámer odkúpenia domu schválili partizánski mestskí poslanci na svojom rokovaní v utorok (9.2.). Informoval o tom dnes TASR primátor Partizánskeho Jozef Božik.
„Mestské zastupiteľstvo na svojom rokovaní okrem iného schválilo odkúpenie bytovky Februárová 155 za cenu z vlastných prostriedkov 147.000 eur a ďalšie prostriedky sú v podobe dotácie, o ktorú sa mesto Partizánske bude uchádzať. Preto aj formulácia bodu rokovania zastupiteľstva bola – návrh na schválenie žiadosti na ministerstvo dopravy a ŠFRB,“ uviedol Božik.
Ako ďalej ozrejmil, týmto spôsobom sa mesto len uchádza o dotáciu a pôžičku, ktoré, ak dostane, tak zhruba za 1,4 milióna eur odkúpi 32 bytov, 24 parkovacích miest a príjazdovú komunikáciu. „Zatiaľ je predbežná dohoda, že by súčasťou tohto projektu, ak by sa zrealizoval, bola aj výstavba detského ihriska a verejného osvetlenia súkromným investorom,“ doplnil.
Bytový dom postavila spoločnosť Riava Corporation, s.r.o., so sídlom v Krásne nad Kysucou. Jeho cena vrátane pozemku, inžinierskych sietí a prístupovej komunikácie bez pivničných priestorov predstavuje 1.389.990 eur. Kúpna cena za pivničné priestory zase 50.431,20 eura s dohodnutou splatnosťou päť rokov. Na objekt bytového domu bude mesto žiadať dotáciu od MDVRR SR vo výške 500.790 eur a úver od ŠFRB 751.190 eur, vlastné prostriedky v tomto prípade predstavujú asi desať eur. Na kúpu inžinierskych objektov zase dotáciu od ministerstva dopravy vo výške 49.630 eur, vlastné zdroje predstavujú 52.370 eur. „Cena za štvorcový meter (m2) obytnej plochy je 897 eur, veľkosť bytov je od 30 do 60 m2 s tým, že od 30 do 40 m2 je päť bytov, od 40 do 50 m2 ich je 23 a od 50 do 60 m2 sú štyri,“ vyčíslil ďalej Božik.
Ak Partizánske získa dotáciu od MDVRR SR a pôžičku od ŠFRB, budú to prvé nové byty od roku 2006.

Súvisiace články

Aktuálne správy