Obama predstavil plán výdavkov na rozpočtový rok 2017

Americký prezident Barack Obama predložil plán, ktorý v rozpočtovom roku 2017 počíta s výdavkami na úrovni 4,1 bil. USD.

Americký prezident Barack Obama navrhuje v rozpočtovom roku 2017 výdavky na úrovni 4,1 bil. USD. Návrh sa stretol s nesúhlasom republikánskych politikov. Dôvodom je výška nákladov a to, že financovanie domácich priorít sa opiera o zvyšovanie daní.

Demokrat Barack Obama odchádza zo svojej funkcie v januári. V navrhovanom pláne načrtol rozpočtovú a politickú víziu smerovania USA. Návrh obsahuje investície do infraštruktúry, kybernetickej bezpečnosti, vzdelania a aj do tvorby pracovných miest. „Rozpočet, ktorý dnes predkladáme odráža moje priority a priority, o ktorých som presvedčený, že pomôžu zlepšiť bezpečnosť a prosperitu v USA na mnoho nasledujúcich rokov,“ povedal Obama.

Návrh počíta s tým, že na boj proti Islamskému štátu a na stabilizáciu Sýrie pôjde 11 mld. USD. To je jedno z opatrení, ktoré by mohlo získať podporu obidvoch amerických politických táborov. Tento plán je primárne politickým dokumentom a je nepravdepodobné, že ho Kongres príjme. Republikánsky šéf Snemovne reprezentantov Paul Ryan vyhlásil, že plán je „manuálom na rast federálnej vlády na úkor tvrdo pracujúcich Američanov“.


(1 EUR = 1,1236 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy