Aktivita v ruskom sektore služieb v januári klesla

Aktivita v ruskom sektore služieb v januári klesla najviac za 10 mesiacov. To je zlá správa pre ekonomiku, ktorá zápasí s recesiou. Informovala o tom agentúra RTTNews s odvolaním sa na údaje spoločnosti Markit Economics.
Podľa najnovšieho prieskumu Markit sa index nákupných manažérov (PMI) z ruského sektora služieb v januári znížil na 47,1 bodu zo 47,8 bodu v decembri. To je jeho najnižšia hodnota za 10 mesiacov a o máličko lepší výsledok ako pokles PMI na 47 bodov, ktorý predpovedali ekonómovia.
No zároveň hodnota indexu sa prepadla hlbšie pod zlomovú hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje rast daného odvetvia od jeho poklesu.
Kombinovaný PMI pre sektor služieb aj výroby sektor sa v januári udržal tiež pod hranicou 50 bodov, aj keď jeho hodnota mierne vzrástla na 48,4 bodu z decembrových 47,8 bodu.
PMI z ruského výrobného sektora sa v januári zvýšil tiež na 49,8 bodu zo 48,7 bodu v decembri, ale zostal pod hranicu 50 bodov.
Výkon ruskej ekonomiky vlani klesol najstrmšie od roku 2009. Na príčine je pád cien ropy, ktorá je jej kľúčovým artiklom, a tiež sankcie Západu proti Moskve za anexiu Krymu a podporu ukrajinských separatistov.
Podľa predbežného odhadu sa hrubý domáci produkt (HDP) Ruska vlani znížil o 3,7 % po 0,6-% raste v roku 2014.
Ruská centrálna banka vzhľadom na ďalšie znižovanie cien ropy koncom januára upozornila, že nevylučuje tento rok strmší pád ekonomiky, ako pôvodne odhadovala.
Národná banka Ruska (NBR) zverejnila vlani v decembri predpoveď pre tento rok, v ktorej počíta s poklesom ekonomiky v rozmedzí od 0,5 do 1 %. V roku 2017 by potom mala ekonomika vzrásť o 1 %. Podľa banky však v prípade ďalšieho zníženia cien ropy môže byť vývoj ruskej ekonomiky ešte horší.

Súvisiace články

Aktuálne správy