Statoil neplánuje investovať do nového plynovodu PGNiG

Nórska ropná a plynárenská spoločnosť Statoil nebude investovať do výstavby plynovodu medzi Poľskom a Nórskom. Rozhodnutie Statoil sťažilo plány poľskej plynárenskej spoločnosti PGNiG, ktorá vo štvrtok oznámila plán vybudovať plynovod medzi Poľskom a Nórskom, čím by znížila svoju závislosť na Rusku.

„Statoil nebude investovať do tejto infraštruktúry. Poľsko však vnímame ako zaujímavý trh, a preto ak sa plynovod vybuduje a bude komerčne atraktívny, budeme sa zaoberať jeho využívaním,“ uviedla hovorkyňa Statoil Elin A. Isaksen.

Vo štvrtok oznámil nórsky prevádzkovateľ plynovodov Gassco, že neplánuje vybudovať nové plynovody do kontinentálnej Európy. „O nórskej plynovej infraštruktúre sme rokovali s viacerými stranami, pričom PGNiG bola jednou z nich. Gassco však v súčasnosti neplánuje expanziu na európsky kontinent,“ povedala hovorkyňa Gassco Lisbet Kallevik.

Poľská plynárenská spoločnosť PGNiG vo štvrtok uviedla, že plánuje vybudovať plynovod medzi Poľskom a Nórskom, aby znížila svoju závislosť na Rusku. Plynovod by mal byť v prevádzke v roku 2022, kedy sa skončí platnosť terajšej dohody o nákupe plynu medzi poľskou štátnou spoločnosťou PGNiG a ruským Gazpromom.

Súvisiace články

Aktuálne správy