Výrobné ceny v Španielsku v decembri opäť klesli

Výrobné ceny v Španielsku v decembri opäť klesli, ale menej ako v predchádzajúcom mesiaci. Výrobné ceny pritom signalizujú, ako sa bude vyvíjať spotrebiteľská inflácia v štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Z najnovších údajov štatistického úradu INE vyplýva, že index výrobných cien v Španielsku sa vlani v decembri znížil medziročne o 2,2 %. To je lepší výsledok ako v novembri, keď ceny produktov, ktoré opustili brány španielskych tovární, klesli o 2,6 %.
Výrobné ceny v Španielsku sa vytrvalo znižujú od júla 2014. Dôvodom je pokles cien energií. V decembri sa napríklad ceny energií prepadli medziročne o 7,9 % a klesli aj ceny polotovarov, a to o 1,7 %.
Na druhej strane ceny tovarov pre spotrebiteľov v poslednom mesiaci minulého roka vzrástli o 0,6 % a kapitálové produkty zdraželi o 0,9 %.
V medzimesačnom porovnaní sa výrobné ceny v Španielsku v decembri znížili už piaty mesiac po sebe, a to o 0,7 %, čo bol horší výsledok ako ich novembrový pokles o 0,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy